Nový bytový dům v Rychnově, obchvat Doudleb a pokuty za rychlost v Hradci. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Radnice v Rychnově nad Kněžnou vybrala z 64 přihlášek nájemníky do 16 nových městských nájemních bytů, se kterými sepíše roční smlouvu a v případě bezproblémového průběhu nájmu ji bude město pravidelně prodlužovat. Objekt za 50 milionů financoval Rychnov nad Kněžnou z 82 procent z dotací.

Bytový dům vyrostl i tentokrát na sídlišti Mírová, kde před dvěma lety radnice postavila první městské nájemní byty. S budováním nájemních bytů počítá město Rychnov nad Kněžnou i do budoucna. Do 10 let by měl vyrůst nový dům s 15 byty na místě, kde byla doposud pobočka krajských silničářů.

Čtěte také

Ředitelství silnic a dálnic dnes společně s Královéhradeckým krajem otevřelo obchvat Doudleb nad Orlicí. Městu na Rychnovsku by se mělo výrazně ulevit, denně tam po silnici I/11 jezdily tisíce aut včetně kamiónů. Reportér Tomáš Lörincz zjišťoval podrobnosti přímo v centru Doudleb.

Nový obchvat stojí severně od města, měří 2,8 kilometru a Ředitelství silnic a dálnic za něj zaplatilo 148 miliónů korun bez daně. Obchvat by měl výrazně zrychlit cestu a hlavně tedy ulevit samotnému městu. Tím denně projíždí kolem deseti tisíc aut a pětina z toho jsou auta nákladní.

Čtěte také

Od začátku května hlídá chování řidičů v Hradci Králové Inteligentní dopravní systém. Nainstalované radary odhalí v průměru každý den více než 260 přestupků. Nejčastěji řidiči překračují nejvyšší povolenou rychlost. U výjezdu z Hradce Králové ke kruhovému objezdu u ČKD a k dálnici D11 ale považují různé rychlostní limity za nepřehledné. Podle městské policie jsou dopravní značky rozmístěné v dostatečném počtu a správně.

16 tisíc přestupků a za část z nich už 4 tisíce rozdaných pokut za celkem 2 miliony korun. To je výsledek dvou měsíců provozu Inteligentního dopravního systému v Hradci Králové. Naprostá většina přestupků je na ulicích Koutníkova a Antonína Dvořáka.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.