Město Rychnov nad Kněžnou dobudovalo nový bytový dům a rozhodlo o budoucích nájemnících

25. červen 2023 08:00

Radnice v Rychnově nad Kněžnou vybrala z 64 přihlášek nájemníky do 16 nových městských nájemních bytů, se kterými sepíše roční smlouvu a v případě bezproblémového průběhu nájmu ji bude město pravidelně prodlužovat. Objekt za 50 milionů financoval Rychnov nad Kněžnou z 82 procent z dotací. 

Bytový dům vyrostl i tentokrát na sídlišti Mírová, kde před dvěma lety radnice postavila první městské nájemní byty.

Čtěte také

Lukáš Patka skončil před dvěma lety při výběrovém řízení na pronájem nového bytu v Rychnově nad Kněžnou původně pod čarou. Nakonec ale městský nájemní byt získal. Jak se mu to podařilo?

„Podal jsem si na městě žádost, ale volali mi, že jsem bohužel třetí pod čarou. Ale jelikož tento přízemní byt asi nikdo nechtěl, lidé se možná báli, tak jsem ho dostal já. A bydlí se tady nádherně,“ říká Lukáš Patka, který se do městského bytu nastěhoval před dvěma lety.

Město nyní dokončilo další bytový dům za zhruba 50 milionů korun. 16 nájemních bytů obsadí noví nájemníci už v září. Zájem o městské byty byl velký, na radnici dorazilo 64 přihlášek.

Město Rychnov nad Kněžnou dobudovalo nový bytový dům a rozhodlo o budoucích nájemnících

Starosta města Jan Skořepa z Nezávislých za Rychnov říká, čím si takový zájem vysvětluje. „Jednak jsou ty byty hezké, vybavení bytů je také pěkné. Na druhou stranu všichni víme, jaké je ekonomická situace. V podstatě základní bazická sazba České národní banky je dnes na sedmi procentech, čili hypotéky jsou poměrně vysoko. A projevilo se to v tom zájmu o městské byty.“

Čtěte také

Komise tento týden žádosti vyhodnotila a obodovala na základě předem oznámených kritérií. K nejdůležitějším patřil počet dětí, věk a zaměstnání uchazečů. 13 z nich dosáhlo stejného počtu bodů a na řadu pak přišlo losování.

„Na správě nemovitostí budou teď pomaličku oslovovat ty, kteří byli obodováni v tom pořadí, respektive se muselo losovat. A budou postupně oslovováni jak na byty 3+kk, tak i na 2+kk,“ doplňuje Jan Skořepa.

Zájem o bydlení je v Rychnově nad Kněžnou, i díky nedaleké průmyslové zóně Škoda Auto, stále vysoký. Odpovídají tomu i ceny prodávaných nemovitostí a výše nájmů u soukromých vlastníků.

Čtěte také

I proto by podle starosty Jana Skořepy mělo město dál nabízet cenově dostupnější nájemní bydlení v městských bytech. „Držíme nájmy na stejné úrovni. Nájem v bytě 3+kk je na úrovni 9 až 10 tisíc za měsíc. Což je poměrně hodně, ale na druhou stranu je to výrazně méně, než požadují soukromí vlastníci nemovitostí.“

Tato slova potvrzuje i Lukáš Patka, pro kterého byla výše nájmu hlavním důvodem, proč se o pronájem městského bytu zajímal. „Rozhodně je to cena v Rychnově nižší, než jsou podnájmy v této velikosti bytu.“

S budováním nájemních bytů počítá město Rychnov nad Kněžnou i do budoucna. Do 10 let by měl vyrůst nový dům s 15 byty na místě, kde byla doposud pobočka krajských silničářů.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související