Družstevní bydlení není rozhodně minulostí. V Dobrušce tak postavili hned 4 domy s více než 50 byty

9. květen 2023 09:29

Mnohá města v Česku řeší nedostatek nových bytů i dostupnost bydlení hlavně pro mladé rodiny. Taková situace je třeba v Dobrušce na Rychnovsku, kde se ale rozhodli jít jinou cestou - v dnešní době ne příliš obvyklou. Místo developerů tam totiž čtyři domy s víc než padesátkou bytů postavilo družstvo. To si i vzalo úvěr, stavbu zaplatilo a majitelé bytů ho teď postupně splácí formou nájemného. 

Čtěte také

„Takže mají bezdotykový otevírání schránky. Poslední hasičský moderní výkřik, kdyby hořelo, tak se vypne celý dům.“ S předsedou Stavebního a bytového družstva z Dobrušky Karlem Jouklem teď stojíme před jedním z nových domů.

„Celkem tu máme čtyři nové, krásné domy s jedenácti byty. Z toho jsou dva velké o 118 metrech čtverečních, a ostatní pak o velikosti 73 a 74 metrů čtverečních. Vše je po kolaudaci a za dva dny byly byty naplněny, říká Karel Joukl.

Dům doslova voní novotou

„Objekt je také bezbariérový, je zde i výtah. Vstupuje se rovnou do přízemí. Dům je cihlový a zateplený. Je napojen na teplo z teplárny, kde se vyrábí pálením štěpky. Všichni bydlící jsou členy bytového družstva. Veškeré závazky, náklady a provoz jdou za námi, za bytovým družstvem.

Čtěte také

Kolik dohromady stála stavba těchto čtyř domů? „Celkem to vyšlo na 189 milionů korun. Z čehož jednu čtvrtinu těchto nákladů si zaplatili stavebníci při podání dalšího členského vkladu. A ostatní bylo kryto z úvěru a bude spláceno postupně během provozování bydlení, vysvětluje Karel Joukl.

Lidé, kteří se do bytů nastěhovali, jsou z Dobrušky nebo z okolí. Má o tom družstvo přehled? „Řekl bych, že zhruba třetinou to jsou zcela noví obyvatelé Dobrušky, ostatní jsou ze spádového okolí nebo v Dobrušce bydlící a řešili tak své rodinné bydlení, dodává Karel Joukl.

Pozemky pro stavbu čtyř domů zapůjčilo družstvu město a k zástavbě vede také nová ulice, která dostala jméno Generála Štandery.

autoři: Josef Ženatý , baj
Spustit audio

Související