V Rychnově nad Kněžnou se letos zaměří hlavně na oblast bydlení a budování infrastruktury

5. leden 2019 10:24

V Rychnově nad Kněžnou mají na letošek naplánováno hned několik investic, celkem za zhruba 73 milionů korun. Město v regionu s nejnižší nezaměstnaností v Královéhradeckém kraji i v celé republice, se letos zaměří hlavně na oblast bydlení a budování infrastruktury. 

Nejsem politik, jen sedím na politické židli, říká Jan Skořepa, starosta Rychnova nad Kněžnou

Ing. Jan Skořepa ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším dnešním hostem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové je již dlouholetý a znovuzvolený starosta Rychnova nad Kněžnou Ing. Jan Skořepa.

Kromě zahájení výstavby prvního z bytových nájemních domů, chystá Rychnov nad Kněžnou také přestavbu budovy bývalého kina. I letos také hodlá snižovat dluh městské pokladny.

Co letos čeká jedenáctitisícový Rychnov nad Kněžnou? To je otázka na starostu Jana Skořepu zvoleného za Nezávislé za Rychnov: „Myslím, že jde o další rok, kdy budeme budovat a splácet dluhy. A pokud se nestane nic mimořádného, tak město čeká další rok rozvoje, jak byli lidé zvyklí v předchozích osmi letech."

Říkal jsem, že budeme splácet staré dluhy a nebudeme dělat nové. A to se nám po celou dobu daří.
Jan Skořepa, starosta Rychnova nad Kněžnou

A připojuje co se za předchozí léta podařilo i co se chystá: „Za těch osm let, respektive teď devátým rokem, se nám podařilo vybudovat tři poměrně velké kanalizační a vodovodní řady. V zásadě Rychnov, aspoň v těch částech, kde to má smysl, bude odkanalizován a připojen na čističku odpadních vod. A teď v řádu 35 milionů v letošním roce dokončíme vodovod a kanalizaci městskou a Panskou Habrovou. A co by mělo být připojeno, co bylo vyprojektováno už někdy od roku 2008, tak by mělo být konečně zrealizováno."

Pohled na město Rychnov nad Kněžnou

Co naopak dělá vedení města Rychnov nad Kněžnou vrásky na čele?
„Rychnovsko je díky průmyslové zóně Solnice - Kvasiny v situaci, kdy je tady dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost v celé republice. Pokud mne paměť neklame, tak na jedno volné místo čtyři uchazeče. Čili těch volných míst je zhruba 600 a uchazečů o ně asi 2 400. Takže nastávají problémy, že tady nenajdete servírku, zdravotní sestru, klempíře, truhláře nebo pokrývače," říká Jan Skořepa.

Rychnovská nemocnice je pro region klíčová. Kraj plánuje její modernizaci za 400 milionů korun

Operační sály

Krajská nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, která spadá pod Oblastní nemocnici Náchod, bude mít od 1. ledna samostatné vedení. Královéhradecký kraj chce tímto krokem rychnovskou nemocnici personálně stabilizovat. 

Hned ovšem dodává: „Ale každá mince má dvě strany. To pozitivní je, že prakticky každý, kdo pracovat chce, tak tady má práci. Negativní na tom je, že tady máme nedostatek pracovních sil a tím pádem musí přicházet další lidé. Ovšem ti bez vazby na zdejší region přináší s sebou určité problémy. A ty musí město řešit, protože vůči našim trvale hlášeným občanům se musí nějak chovat."

Ještě v roce 2009 město Rychnov nad Kněžnou dlužilo přes 150 milionů korun. Jak je na tom v současné době?
„Co jsem říkal před čtyřmi respektive osmi lety, že budeme splácet staré dluhy a nebudeme dělat nové, tak se nám po celou tu dobu dařilo. Rychnovské dluhy jsou momentálně pod 50 miliony korun. A pokud se nestane opravdu nic mimořádného, tak na konci roku 2019 to bude pod 40 milionů."

Pohled na město Rychnov nad Kněžnou

Co bude největší investiční akcí města v letošním roce?
„Opravdu největší investiční akcí bude přestavba budovy bývalého kina. Kde jsme v listopadu minulého roku začali rekonstrukci. Stavba by měla být hotová do konce roku 2019 a měla by stát včetně DPH celkově asi 92 milionů. Což bude za město největší částka, kterou bychom měli prostavět."

Dál město plánuje investici přes 20 milionů korun do zasíťování lokality Velká Láň pro následující výstavbu rodinných domů. A v polovině roku se také začne budovat první ze čtyř domů s nájemními byty.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související