Nejsem politik, jen sedím na politické židli, říká Jan Skořepa, starosta Rychnova nad Kněžnou

6. listopad 2018

Naším dnešním hostem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové je již dlouholetý a znovuzvolený starosta Rychnova nad Kněžnou Ing. Jan Skořepa.

Připomeňme si, že nedávné volby v Rychnově nad Kněžnou vyhrálo sdružení Nezávislí za Rychnov a na koalici se dohodli s ODS, Nestraníky a KSČM. Když to zhodnotíte pane starosto, dařila se tato dohoda hladce? Bylo to vlastně pokračování nastoleného směru?
Ono, paní redaktorko, v zásadě to je pokračování předchozí koalice v trošku zúženém formátu. My se známe mezi sebou, víme, co od sebe můžeme čekat. A v podstatě to vyjednávání bylo velmi snadné a jednoduché.

Vy jste v čele rychnovské radnice od roku 2010. Vzpomínáte si někdy na sebe před osmi lety? Když jste byl u nás roce 2015, tak jste říkal, že se ani necítíte být politikem, že jen sedíte na politické židli. Cítíte se pořád stejně?
Cítím se pořád stejně, já politikem asi nikdy nebudu. Jsem člověk, který šel do politiky proto, že se chtěl vrátit domů. A díky volebnímu výsledku v roce 2010 se dostal do čela města. Jsem tam tedy dnes osm let a popravdě řečeno, tím politikem se stále necítím.

Mám v sobě pocit velkého závazku, aby se očekávání lidí podařilo splnit.
Ing. Jan Skořepa, starosta Rychnova nad Kněžnou

Jedna strana jsou nějaké cíle a ideály, druhá strana pak realita. Jaké to pro vás bylo tehdy před osmi lety a jaké to je teď? Vnímáte to o hodně jednodušší, máte na co navazovat?
Ne, ono je to přesně naopak. Já to vnímám daleko složitější, protože za těch osm let u lidí, kteří žijí v Rychnově, nastalo nějaké očekávání, protože jsme osm let něco dělali a oni něco očekávají. A já mám v sobě pocit velkého závazku, aby se to očekávání lidí podařilo splnit.

Panoramatický pohled na město Rychnov nad Kněžnou

Jsou nějaké konkrétní věci, kvůli kterým jste rád, že se to podařilo a můžete pokračovat v práci? Které jste měl jako starosta rozdělané a chcete je dokončit?
Já to mám trošičku v životě jinak. Já vám tady můžu vyprávět, že jsme udělali nový atletický stadion, že jsme postavili velké dětské hřiště v zámeckém parku, že jsme udělali to či ono. Pro mě ale to nejdůležitější bylo, že jsme si dokázali poradit s obrovským zadlužením Rychnova. Tedy poradit alespoň částečně. A dnes mohu říct, že pokud se nestane nic mimořádného, tím myslím nějakou společenskou nebo přírodní katastrofu, tak až skončí tento rok, bude mít Rychnov dluh pod 50 milionů z původních téměř 138. Tedy přes 88 milionů bude splaceno. A to považuji za největší úspěch.

Rychnovské Hradčany od geniálního Santiniho. Zámek Kolowratů je vstupní branou do Orlických hor

Zámek v Rychnově nad Kněžnou

Kolowratský zámek spolu s průčelím kostela Nejsvětější Trojice je jedním z největších a nejkrásnějších barokních celků v Čechách. Autorem této ojedinělé architektonické kompozice je slavný architekt Jan Blažej Santini-Aichel. Je ideálním tipem na rodinný výlet, kdy je možné navštívit i další památky v okolí či blízké Orlické hory.

Před těmi třemi lety jste nám tady tenkrát řekl, že vaším cílem je do konce roku 2018 snížit dluh na 50 milionů. Takže tímto potvrzujete, že se to skutečně daří.
Bude to tak.

A další věci? Mluvili jsme tenkrát i o kanalizaci pro některé části, které patří k městu. Třeba o Habrové. Povedlo se to nebo v jaké je to fázi?
Kanalizace v Habrové je v tuto chvíli v realizaci. Bude dokončená, prodlužovali jsme termín, až v září příštího roku. Protože jsme tam narazili na problémy s některými lidmi, kteří byť jejich rodiče dali souhlas k tomu, aby kanalizace šla přes jejich pozemek, tak se postavili proti tomu. A museli jsme v průběhu stavby přeprojektovávat. Tím se nám stavba natáhla, ale kanalizace městské části Habrová bude příští rok hotová.

Pohled na město Rychnov nad Kněžnou

V Rychnově nad Kněžnou se také letos změnil parkovací systém, méně placených zón, počet parkovacích automatů se snížil. Jak to funguje?
Co se týče parkovacích automatů v Rychnově, byla s jednou pražskou firmou smlouva do konce roku 2017. My jsme ji nechali vypršet, ono ani nebylo zbytí. Byla to smlouva na dobu určitou. A parkovacích automatů máme z 19 dnes jen 8. Co se týče parkování rezidentů, to znamená trvale bydlících, tam jsme parkovací karty rozdávali, nevybírali jsme za ně peníze. Samozřejmě objevují se stížnosti, že by chtěli karty na druhé auto, ale těch automobilů je hrozně moc a parkovacích míst tolik není. Co se týče zpoplatněného parkování, vybíráme jen v centru města a vždy ve vzdálenosti, řekněme, do 150 metrů je parkoviště, kde se neplatí. Takže si myslím, že to vůbec není špatné, byť stížnosti samozřejmě jsou.

Vy jste rodák z Jičína, potom jste žil v Novém Bydžově, studoval jste v Praze. Od roku 1989 jste v Rychnově?
Ano, od roku 1989 jsem v Rychnově.

Pohled na město Rychnov nad Kněžnou

Co na tomto městě máte rád? Kdybyste to měl říct ne jako starosta, ale jako jeho normální obyvatel?
Víte, toto město je opravdu krásnou vstupní branou do Orlických hor a je tam krásná příroda. To se mi tam moc líbí.

Jste sportovec?
Dávný, už mi má kolena a klouby nedovolují sportovat, ale kdysi jsem aktivně sportoval.

Zmiňme také, že místostarostkou zůstává Jana Drejslová z ODS. Máte nějak rozdělené oblasti, které spravujete? Zůstává to stejné?
Zůstává to stejné, jako to bylo v minulých dvou volebních obdobích. Místostarostka Drejslová má na starosti sociální věci, školství, kulturu, je v redakční radě Rychnovského zpravodaje, má na starosti bazén. To jsou věci, které jsou zajímavé pro životní prostředí. Já jsem si nechal jako takový pragmatický nepolitik peníze a správu majetku. Držím kasu. Ono na začátku ani nic jiného nezbývalo.

Pohled na město Rychnov nad Kněžnou

Vaším politickým pracovním partnerem je tedy žena. Má u vás nějaké výhody?
Ne, ne, to je čistě pragmatický a pracovní vztah.

Říkáte o sobě, že dávat město a jeho finance do pořádku, vás baví. I když dluh byl velký, byla to pro vás opravdu výzva. Stále vás to baví?
Byl to obrovský stres. Dnes mám spíš strach z toho, protože Rychnov se chystá na poměrně masivní bytovou výstavbu, mám trošku strach, abychom dokázali tento trend udržet i celé další čtyři roky. Protože díky průmyslové zóně, která je nedaleko Rychnova a významně ovlivňuje život ve městě, ty výdaje stoupají. Máme velký tlak na mzdy, protože v průmyslové zóně se vydělávají peníze, které se v ČR běžně mimo Prahu nevydělávají. A je to velký tlak na rozpočet. Díky tomu také stavební firmy nemají lidi, stoupají prudce ceny stavebních prací. A když jsme si do vládního usnesení, které se týká rozvoje okolí průmyslové zóny, říkali, jaké peníze bychom chtěli na rozvoj bydlení, tak to byl podzim 2016. A rok 2018 a 2019 bude úplně jiný, než to bylo před dvěma, třemi lety.

Pohled na město Rychnov nad Kněžnou

Teď se hodně mluví o problému s bydlením na Rychnovsku v souvislosti s onou průmyslovou zónou. Že se rozmáhá bydlení načerno, potom není kde parkovat, není zajištěn odvoz odpadků, a tak dále. Týká se to konkrétně i přímo Rychnova?
Samozřejmě, tyto problémy se dotýkají přímo Rychnova. Protože v 90. letech proběhla masivní privatizace městského bytového fondu a dnes ti vlastníci pronajímají byty a ze zákona my nemůžeme zpoplatnit ty, kteří tam bydlí. Můžeme zpoplatnit pouze vlastníka. A pokud tam nemá trvalý pobyt, tak platí pouze za jednoho člověka bez ohledu na to, kolik v bytě bydlí lidí. Čili ano, to o čem hovoříte paní redaktorko, se naprosto v přímém přenosu Rychnova týká.

Chodí za starostou občané také se stížnostmi? Myslím přímo za vámi, ne za vaší asistentkou.
Ano, oni se dostávají přes paní asistentku přímo za mnou.

V Rychnově nad Kněžnou začal fungovat nový parkovací systém. Jaké změny přináší?

02464408.jpeg

V Rychnově nad Kněžnou je od dnešního dne spuštěn nový parkovací systém. Ten původní byl sjednán na dobu deseti let a smlouva o provozování tedy vloni vypšela. Podle vedení rychnovské radnice nepřinášel městu téměř žádný zisk. Navíc omezoval řidiče, protože placených zón bylo výrazně víc než teď. 

Co je teď aktuální problém? Co občany nejvíc trápí?
To je právě to, o čem jsem už mluvil. A je to závazek. Byla doba, když jsem tam ještě nebyl, kdy se chodníky opravovaly stylem, že se vyměňovaly jednotlivé dlaždice. Dnes jsme se dostali do stavu, že měníme celé chodníky, pokoušíme se opravit i vodovod a kanalizaci, která pod tím chodníkem je. A mnozí lidé v Rychnově nabyli dojmu, že to půjde vše všude najednou a hned. A to je to, čeho se obávám, aby lidé nebyli zklamaní. Protože ono to nebude možné zvládnout všechno finančně najednou.

Teď úplně z jiné oblasti, z jiného soudku, na závěr našeho povídání. Vy máte na náměstí krásné Muzeum hraček s koutkem Magdaleny Dobromily Rettigové, protože u vás ve městě nějaký čas pobývala i se svým manželem. Umíte vařit?
Dokáži uvařit a dokáži i upéct.

Co máte rád třeba k snídani?
Čaj s citronem a medem a k tomu čerstvý rohlík namazaný máslem.

Ing. Jan Skořepa ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Janou Kudyvejsovou

Naším hostem dnes byl starosta Rychnova nad Kněžnou Jan Skořepa. My přejeme, ať se Rychnovu a jeho obyvatelům dál daří. Ať se podaří vše, co plánujete. A ať se vám dál hezky žije v Rychnově. Děkujeme za návštěvu a na shledanou.
Děkuji mnohokrát za pozvání. A přeji krásný den všem, na shledanou.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související