Pozvěte hudbu do svých (d)uší v Podkrkonoší! Pozvánka na skvělý festival Podkrkonošské hudební léto

29. červen 2023

Letos už posedmé zpříjemní léto a prázdniny v našem kraji jeden moc hezký festival nejen klasické hudby, který se jmenuje Podkrkonošské hudební léto. Mezi 2. červencem a 27. srpnem vám přinese hned šest úžasných hudebních zážitků. O festivalu si povídáme s jeho zakladatelkou, houslistkou Ludmilou Pavlovou.

Na jakou hudbu budeme zvát naše posluchače? Podkrkonošské hudební léto je festivalem nejen vážné hudby?
Víte, já nemám ráda slovní spojení vážná hudba. Ale je fajn, že jste to vlastně řekl, protože jste mi hezky nahrál. Lidé, když se řekne vážná hudba, tak úplně srazí koutky úst dolů a říkají si, že se tam budou hodinu a půl nudit, a to ještě v lepším případě. V horším případě si budou kousat nehty, ale u nás tomu tak rozhodně není. Můžete se tam těšit na spoustu nejenom mládí, ale také na lidi, kteří opravdu milují to, co dělají. A věřím, že to dokáží předat publiku.

Ludmila Pavlová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže bude energie i zábava.
Je to zábava, je to láska k hudbě, je to společná touha sdílet onen okamžik. A kromě klasické hudby zazní také třeba swing. Právě na druhém koncertě bude pánská kapela The Swings a myslím si, že kromě klasické hudby, jak si ji představujete, tam bude hodně nových elementů. Třeba premiéry dvou skladeb, ale to už možná prozrazuji příliš dopředu.

Čistá hudba je pro nás to nejdůležitější. Bereme ji jako celek. Nejsou to pouze interpreti, kteří tvoří hudbu, ale podílí se i publikum.
Ludmila Pavlová, houslistka, zakladatelka festivalu Podkrkonošské hudební léto

Pojďme říct, kde se vlastně festival Podkrkonošské hudební léto odehrává?
Je to sice v Podkrkonoší, jak už název napovídá, ale máme tři místa konání a to je Nová Paka, Pecka a Stará Paka. V Nové Pace budou dva koncerty, potom budou dva koncerty také na hradě Pecka, a pak ještě jeden koncert ve Staré Pace.

Čtěte také

Koncert na hradě Pecka, to bude nádhera.
Je to něco neuvěřitelného. Moc ráda se tam vracím a ještě před samotným koncertem můžete jít i na prohlídku hradu, která je do pěti hodin, projít se po krásném nádvoří, jít do přírody kolem, dát si dole na náměstí zmrzlinu. Když vyjde počasí, tak to bude paráda. Jeden z koncertů je open air, takže na počasí spoléháme, ale nebojte, kdyby se náhodou nepoštěstilo, tak máme variantu B.

Vy jste zakladatelka festivalu, letos bude už sedmý ročník. Jak se akce vyvinula za těch pár let? Byl covid, tak mě zajímá, jestli se vůbec festival konal?
My jsme nebyli schopni přetrhnout onu tradici, protože jakmile k tomu jednou dojde, pak do toho znovu naskočit je nesmírně obtížné. Tím pádem jsme i s různými opatřeními jeli bez přerušení. A pocitově je to pokaždé celoroční příprava. Asi to znáte, když se na něco rok připravujete, potom přijde ohromné těšení s takovou malou vibrací a motýlky v břiše, jak se to všechno povede. Jestli přijdou návštěvníci. A každý rok z toho máme ohromnou radost, protože nejen, že vidíme znovu některé tváře, ale také ty nové. Pokaždé je atmosféra trošičku jiná, ale vždy má společnou čistou hudba, která je pro nás to nejdůležitější. Bereme ji jako celek. Nejsou to pouze interpreti, kteří tvoří hudbu, ale podílí se i publikum. Je to komplexní zážitek.

Prý ale nepocházíte z Nové Paky.
Mám tam kořeny v podobě mé babičky a prababičky, takže z otcovy strany máme v Pace takovou chaloupku, která nám dává i možnost, když tam za mnou někdo přijede, jako zrovna tentokrát z Polska klavírista Marczyn Szykorski, se kterým máme v neděli první koncert, tak tam můžeme zkoušet. Máme sice hrozný klavír, ale stejně tam mají hosté pocit, že přijeli domů. Pohostíme je a vždy se snažíme užít si i ten čas zkoušení. Protože to se potom odrazí na koncertech.

Na akademii vyučuji předmět Relaxace v hudbě. Abychom se naučili poslouchat své tělo jakožto nástroj k rezonanci hudby.
Ludmila Pavlová, houslistka, zakladatelka festivalu Podkrkonošské hudební léto

Vy jste profesionální houslistka, takže většinu koncertů spolu s vašimi kolegy hudebníky, které jste pozvala, prožijete i na pódiu. Je to tak?
Ano. Je to spojeno i s tím, že člověk hraje s různými zajímavými lidmi, a tu a tam se stane, že najednou cítím, že právě tento člověk by byl přínosem pro náš festival. Tak se ho zeptám, jestli by s námi nebo se mnou nenacvičil nový program, nepřijel a nezahrál.

Pojďme říct, co všechno tedy na posluchače a návštěvníky vašeho festivalu čeká?
V neděli 2. července na prvním koncertě zahraji já se skvělým klavíristou Marczynem Szykorskim, který přijel z Polska. Zahrajeme program, kterému říkáme Harmonie kontrastů. Určitě se přijďte podívat. To bude v Nové Pace v hotelu Centrál. Další koncert bude trošku odlišný, zazní pánská kapela The Swings, která zahraje opravdu swingový žánr, můžete si u toho dokonce zatančit. A programem vás provede také světelná show. To bude 22. července na Pecce, open air. Potom zase v Nové Pace, v kostele svatého Mikuláše, zazní 6. 8. housle a varhany. A pak se přesuneme do Staré Paky, kde v kostele svatého Vavřince 13. 8. zazní violový kvintet. To znamená, budou tam dvě violy, ale nebojte se, bude to naopak velice zajímavé. Viola je takový upozaďovaný nástroj, z kterého si občas někdo dělá neprávem legraci. Protože je to nádherný nástroj, a tady budou najednou dokonce dvě v kvintetu, takže to je velice nevšední zážitek.

Čtěte také

A pak budou ještě dva koncerty?
Ano, první znovu na Pecce. Tentokrát uvnitř hradu, 19. 8. koncert, který jsme nazvali poeticky Syntéza kontrastů, protože na něm zazní housle a kontrabas, tedy nejmenší a největší strunný nástroj. A dokonce tam budou hned dvě světové premiéry. Vždy oslovíme nějakého nadějného českého mladého skladatele, jestli by nenapsal něco pro festival. A lidé si vlastně mohou tak trošku v uvozovkách sáhnout na toho skladatele. Je to velice vzrušující, představte si, že by tady byl třeba mladý Mozart a vy byste ho mohli potkat. Je to úžasná věc a moc za ni skladatelům děkujeme.

Závěrečný koncert potom bude kdy?
27. 8. v Nové Pace opět v hotelu Centrál. Tam zazní spolek Lieder Society, tentokrát uvedou Podoby lásky, tak se jmenujete jejich program. A bude to složení dvou pěvkyň s klavírem. A ještě tam dokonce bude jako předskokan Hudební akademie Pavly Zumrové. Máme webové stránky, kde najdete úplně všechno včetně lístků.

Jakub Schmidt a Ludmila Pavlová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A když není festival, jak se vám daří? Kde všude hrajete?
Kromě toho, že hraji všude možně, to by asi bylo těžké specifikovat, buď sólově, nebo komorní hudbu hodně pěstuji, tak jsem ještě začala minulý rok dělat doktorát, takže teď pokračuji ve svých studiích, protože mě nesmírně baví bádat. Tentokrát bádám zejména v polské hudbě 20. a 21. století, takže Lutosławski, Penderecki, Szymanowski. Je to velká věc. A kromě toho jsem ještě na akademii začala vyučovat takový modulový předmět, který vedeme se Štěpánem Honem, což je bicista. A ten předmět se jmenuje Relaxace v hudbě. Tady řešíme, jak to všechno trošku odlehčit, aby to nebylo tak striktní a abychom se naučili poslouchat své tělo jakožto nástroj k rezonanci hudby.

Hudba vás tedy obklopuje v životě všude, by se dalo říct. Ludmila Pavlová vás všechny zve na sedmý ročník Podkrkonošského hudebního léta. Děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související