Pecka, to je zřícenina starého gotického hradu a současně velký renesanční palác. Můžete si vybrat

23. červen 2021

Na severovýchodě okresu Jičín v Královéhradeckém kraji se nad stejnojmenným městysem vypíná hrad Pecka, který snad kolem roku 1322 nechal na kopci postavit Budivoj z Pecky. Naším hostem je kastelán na Pecce Jan Murdych, se kterým historii i současnost hradu probereme.

Čtěte také

O Pecce se mluví jako o perle Podkrkonoší. Je to tak?
Zmiňuje se tak v některých reklamních materiálech jako perla Podkrkonoší. Není to úplně můj nápad, ale myslím si, že to má to své opodstatnění.

Pojďme si říct něco k historii hradu. Měl jsem pravdu, když jsem mluvil o Budivojovi z Pecky, že ho nechal postavit kolem roku 1322?
Hrad je ještě o něco starší. My jsme vedle studny našli už před několika lety staré prkno, které je datované až do roku 1271. Čímž se historie Pecky posouvá zhruba o 50 let. Nicméně první písemná zmínka je opravdu letopočet 1322, takže příští rok nás čeká velké výročí. Bude to 700 let od první písemné zmínky.

Kryštof Harant byl významná, bohužel stále ještě hodně nedoceněná osobnost. A naším úkolem na Pecce je, abychom to napravili.
Jan Murdych, kastelán hradu Pecka

Proč se vlastně Pecka jmenuje Pecka?
Je několik krásných možností, jak ten název vznikl. Nejkrásnější je pověst o čarodějnicí co bydlela na Táboře. A ženským, co jí měli pomáhat a nepomáhali, tak během jedné svačiny vytrhla Kost, Housku a Pecku, rozházela je po stranách a na těch místech, kam ty potraviny dopadly, vyrostly stejnojmenné hrady.

Perla celého Podkrkonoší, to je unikátní hrad se zajímavým názvem Pecka

Nejznámějším a nejvýznamnějším držitelem Pecky byl Kryštof Harant.
Přesně tak. Teď v pondělí 21. června uplynulo 400 let od jeho smrti. Na Staroměstském náměstí v Praze ho popravili. Harant byl opravdu nejvýznamnějším majitelem. Strávil na Pecce poslední roky svého života. Dá se říct, možná ty hudebně nejplodnější. Chtěl tam být tak trochu v ústraní.

Kdo to vůbec byl Kryštof Harant?
Jeden z nejvýznamnějších renesančních českých hudebních skladatelů. A ještě také jeden z nejvýznamnějších českých renesančních spisovatelů a cestovatelů. Byl to také politik. Dokonce nějakou chvíli dělal dá se říct ministra financí. Tedy takový s nadsázkou Ferda Mravenec nebo Jára Cimrman. Významná osobnost, bohužel ještě stále hodně nedoceněná. Ale to je třeba i úkol pro nás na Pecce, abychom povědomí o Harantovi ještě trochu navýšili, protože si to rozhodně zaslouží.

Čtěte také

Hrad samotný se rozvíjel za jeho života?
Zažil podle mě za Haranta dobu největší slávy. Máme na hradě model, jak vypadal už ne malý gotický hrádek, který tam původně stával, ale za Haranta už to byl rozsáhlý renesanční zámek, fasády krásně ozdobené různými graffiti. Ale pak ten jeho osud vzal poměrně rychlý konec a skončilo to tam, kde to skončilo. Ne, že by to teď bylo úplně špatné, ale je škoda, že hrad nestojí v té podobě jako za Haranta.

Jaká bude letos sezóna na Pecce?
Měla by být slavnostní, protože si připomínáme dvě významné události, které se Pecky dotýkají. Jednak je to výročí 400 let od smrti Kryštofa Haranta. A druhé výročí se váže přímo k budově hradu, protože Pecka před 100 lety 13. června 1921 dostala hrad do obecního majetku. Takže od té doby se o něj obec stará.

Čtěte také

A jak si budete připomínat výročí smrti Kryštofa Haranta?
To je moc krásná záležitost. Když bylo Harantovi 50 let, tak věnoval Pecce do kostela velký zvon. Ten se během dalších válek ztratil, byl zrekvírován. A letošní rok je krásná příležitost, Abychom nechali pro Pecku vyrobit zvon. Tentokrát už ne do kostela ale přímo na hrad. V pondělí, když bylo přesně 400 let od popravy Kryštofa Haranta, tak jsme začínali v 5 hodin ráno, kdy on odcházel na popravu, v jihočeských Myslkovicích odlívat zvon, který ponese jméno Kryštofa Haranta. A ponese také jeho slogan, který měl zvon původní. Až se zvon dostane na hrad, tak se zavěsí na nádvoří a bude zvonit každý den v 16 hodin 21 minut, což bude odkazovat na rok, kdy, kdy bohužel skončil život Kryštofa Haranta. A také bude částečně upozorňovat na to, že zhruba za 5 minut bude začínat poslední turistická prohlídka toho dne.

Jakub Schmidt a Jan Murdych ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Poslechněte si celý rozhovor s kastelánem hradu Pecka Janem Murdychem v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.