Nový ateliér a divadlo za 5,5 milionu korun vzniká v podkroví Základní umělecké školy v Dobrušce

17. listopad 2019 10:04

Divadlo a výtvarný ateliér - právě takové prostory budou brzy využívat žáci Základní umělecké školy v Dobrušce. Zatím jde o rozestavěnou půdu kde nový prostor vznikne. Podrobnosti zajímaly redaktorku Janu Házovou, proto se až do nejvyššího patra budovy školy vypravila. 

Teď jsme vstoupili do míst, kam se běžně nechodí. Respektive kam vstupují pouze ti, kteří sem chodit musí. A chodit sem budou nyní také řemeslníci.

Čtěte také

Ředitel Základní umělecké školy v Dobrušce František Zima šel v první řadě a zavedl nás na půdu.
„Zatím je to ještě půda. Ale už je vidět příprava na podlahu, bude se nalévat beton, takže se to kousek posune. "

Abychom to vysvětlili. Na půdě Základní umělecké školy v Dobrušce totiž vznikne další prostor, který se bude moci využívat k učení.
„Jde zejména o výtvarný ateliér a za rohem bude malé divadlo. To nám dosud chybělo. Měli jsme jen klasickou třídu na výtvarnou výchovu a divadlo chybělo. Takže jsme i od inspekce dostali doporučení, že by bylo dobré pro ten obor něco udělat."

V podkroví Základní umělecké školy v Dobrušce vzniká pro děti nový prostor

Nezávislý starosta Dobrušky Petr Lžičař je ten, který musel posvětit tuto obnovu.
„Nejen já, ale samozřejmě celé zastupitelstvo. Hledali jsme možnosti rozšíření. Jsou tady půdy dvě a tato jedna se ukázala jako vhodná. A stavba se snad již blíží ke svému závěru."

Co ještě zbývá dodělat?

„Samozřejmě musí se to dobudovat. Vznikla střešní okna, už je položena izolace, na kterou přijde podkladový beton a stěny z různých přírodních materiálů."

Jak budou vypadat nové prostory, kde vznikne malé divadlo a výtvarný ateliér?

Čtěte také

„Celá pravá část bude věnována ateliéru, takže celá půda bude o tom, že se tam budou moci řekněme nezvykle umístit lavice se židlemi. Tedy prostorově se zde bude moci vyjadřovat více dětí v různých oborech, nebude to jen kresba, malba a hrnčířský kruh. Ale ten prostor bude motivovat, bude zde dostatek světla a příjemné a inspirativní prostředí," vysvětluje František Zima.

A hned ještě doplňuje.
„A divadlo, tam bude jeviště, které se potom ještě musí dobudovat a musíme dořešit náležitosti zvukové a světelné techniky."

Nový ateliér a divadlo v podkroví Základní umělecké školy v Dobrušce budou moci žáci využívat od května příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související