Neznámý vandal po sobě na hřbitově v Dobrušce zanechal spoušť a škodu za desítky tisíc korun

27. září 2019 08:44

Škodu za desítky tisíc korun po sobě zanechal zatím neznámý vandal v Dobrušce na Rychnovsku. Na hřbitově v areálu vsypové loučky ulomil kříž od sochy, poškodil pískovcové květináče a poničil i květinovou výzdobu. Reportérka Lucie Peterková na místě zjišťovala podrobnosti.

„Oni řádili na hřbitově nějací vandalové?", zastavuje obyvatelka Dobrušky hned na parkovišti před místním hřbitovem nezávislého starostu Petra Lžičaře, když se jdeme společně podívat na řádění zatím neznámého pachatele.

Čtěte také

„Vlastní hřbitov vypadá v pohodě, ale vsypová loučka to odnesla. Květináče jsou poškozeny, květiny poházené na zemi a je ulomený zadní kříž, který stojí na oné loučce," popisuje Petr Lžičař.

Pracovníci technických služeb už místo uklidili, ale při bližším pohledu jsou škody dobře patrné.

„Tady je vidět, že jsou pískovcové květináče ulomeny, ty byly shozeny dolů a všechny květiny rozházené: Mám z toho tedy úplně šílený pocit. Něco takového udělat. To snad nemohl být ani člověk," říká smutně starosta Petr Lžičař.

Řádění vandala zjistily návštěvnice hřbitova ve středu kolem sedmnácté hodiny. Nález nahlásily na správě hřbitova.

Neznámý vandal zdevastoval část městského hřbitova v sousedství kostela Svatého Ducha v Dobrušce

Na místo byla přivolána následně také Policie České republiky, jak potvrzuje mluvčí krajských policistů Lucie Konečná.
„Podle přijatého oznámení mělo dojít k poškození neznámým pachatelem mezi 13. a 17. hodinou ve středu 25. září 2019."

Čtěte také

Přestože se celá událost odehrála za bílého dne, zatím není jasné jak. Zřejmé je, že za sebou pachatel, nebo pachatelé, zanechali značnou škodu.

„Hmotná škoda byla vyčíslena na 60 tisíc korun. Policisté po přijetí oznámení okamžitě provedli nezbytné procesní úkony, jejichž součástí je vyhodnocení získaných důkazních materiálů. A současně žádají případné svědky události, aby poznatky sdělili buď na služebnu nebo na linku 158," doplňuje Lucie Konečná.

Policie také vyhodnocuje záznamy z kamerového systému a v případě dopadení, hrozí pachateli za přečin poškozování cizí věci a výtržnictví až tři roky vězení.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související