Nové naučné stezky v Podkrkonoší lákají k výletům, toulání v přírodě, odpočinku a relaxaci

5. květen 2020 11:41

V nedávné době vznikly v Podkrkonoší nové naučné stezky. Ať už se jedná o oblast Bělohradska, Královédvorska, Hořicka nebo Peckovska, všude v Podkrkonoší najdete spoustu krásných zákoutí, kde si můžete odpočinout a zrelaxovat tělo i mysl!

Opatření a doporučení v souvislosti s epidemií Covid-19 zatím omezují nebo přímo zakazují pobyt či návštěvu některých atraktivních míst jako muzea, galerie a mnoho dalších. Turistická oblast Podkrkonoší je ale doslova protkaná naučnými stezkami, které vás provedou okolní přírodou a místy, kde jistě mnoho turistů nepotkáte.

Na Bělohradsku vznikla v nedávné době nová naučná stezka nazvaná Kamennou Hůrou a částí Lázní Bělohradu.

Stezka začíná v zámeckém parku a vede do Brtve, napříč Kamennou Hůrou, přes Kulatý vrch a Paseka do Dolního Javoří. Zpět vede kolem vyhlídky na údolí Javoří a Uhlířů do Horní Nové Vsi a pak se vrací podél Javorky do Lázní Bělohrad. Informační tabule popisují geologické a přírodní zajímavosti, život lidí v okolí při využívání přírodního bohatství.

Čtěte také

Tři poslední tabule informují o historii původně samostatných vsí podél říčky Javorky. Cesta je dlouhá 12,5 km a je ji možné absolvovat pěšky, na kole i s kočárkem. 

Mezi městem Hořice a obcí Holovousy vyrostla další naučná stezka, která využívá stávající cyklostezku z Hrachovce do Chodovic.

Sedm šifer

Stezka byla originálně pojmenována 7 holovouských šifer a netradiční je i její pojetí. Na asfaltu cyklostezky naleznete totiž sedm bílých obrazců - šifer - které označují místa plnění úkolů. Pro úspěšné projití stezky potřebujete ještě pracovní list, který si můžete stáhnout na www.maphorice.cz.

Stezka byla vybudována MAS Podchlumí v rámci projektu Místního akčního vzdělávání a je určena dětem a žákům mateřských a základních škol. Stezka je ovšem příjemnou zábavou pro celou rodinu, spojuje nenáročný pohyb v přírodě a plnění zajímavých úkolů.

Naučná stezka Údolím Hartského potoka vytvořili pracovníci Lesů města Dvůr Králové nad Labem.

Čtěte také

„Cílem je nalákat lidi do přírody a jednoduchou formou ukázat nejen dětem, co v lese a okolí žije, roste, a jak by se měli lidé v přírodě chovat. Lokalitu Hartského potoka jsme vybrali pro pestrost dřevinné skladby, jednoduchou dostupnost pro návštěvníky a také pro přítomnost vody, která je v dnešní době velice důležitá," říká současný jednatel Lesů města Petr Kupský, jenž byl u realizace terénních prací a dokončuje nezbytnou administrativu.

Okruh naučné stezky měří necelé 2 kilometry.

Naučná stezka Hartský potok

„Na stezce jsou umístěny tři naučné tabule, dvě interaktivní tabule, pět otočných a čtrnáct odklopných prvků, doskočiště a nechybí ani posezení u ohniště. Na některých panelech si budou moci návštěvníci vyzkoušet frotáž, tedy obtáhnout na papír měkkou tužkou strukturu, a odnést si pěkné obrázky. Cestou je možné používat také mobilní aplikaci Lesní svět a dozvědět se další zajímavosti z přírody kolem nás," popisuje Petr Kupský, co vše na návštěvníky čeká.

Čtěte také

Dalším tipem na individuální výlet přírodou jsou naučné stezky, které vznikly v průběhu minulých letech.

Vydejte se např. po NS Karla Jaromíra Erbena, NS K. V. Raise, Ovocnou stezkou z Konechlumí do Ostroměře, Chlumíčkovou stezkou v Hořicích, NS Bitva u Dvora Králové nad Labem a mnoha dalšími. Více k naučným stezkám včetně podrobných popisů naleznete na stránkách www.podkrkonosi.eu.

Naučná stezka Hartský potok

Přejeme vám příjemné a osvěžující procházky podkrkonošskou přírodou a připomínáme dodržování pokynů a opatření v souvislosti s epidemií Covid-19.

autor: baj | zdroj: DM Podkrkonoší
Spustit audio

Související