V Krkonoších je u Janských Lázní otevřena nová Vřetenovčí Hravá naučná stezka. Má sedm zastávek

15. duben 2020 07:45

Správa Krkonošského národního parku otevřela novou Vřetenovčí Hravou naučnou stezku na hřebenové cestě mezi Janskými Lázněmi a Svobodou nad Úpou. Na každé ze sedmi zastávek je informační tabule a jednoduchý herní prvek určený dětem. 

Čtěte také

Stezka je zaměřená na drobného plže vřetenovku krkonošskou, který žije jen v Krkonoších. Smyslem tohoto typu naučné stezky je přitáhnout pozornost rodin s dětmi a nalákat je mimo nejvíce ohrožená místa v Krkonoších.

Z projektu Usměrnění návštěvnosti vzhledem k zájmům ochrany přírody podpořeného Evropskou unií prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí vybudovala Správa KRNAP nový typ naučné stezky.

Otevřena nová Vřetenovčí Hravá naučná stezka u Janských Lázní

„Stezka je zaměřená na drobného plže vřetenovku krkonošskou, který se vyskytuje jen v Krkonoších a nejčastěji právě na nedaleké Janské hoře,“ říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Návštěvníci stezky se dozvědí zajímavosti o prostředí, ve kterém žije, o jeho rozmnožování a jak se dostal z Alp do Krkonoš.

„Interpretace vzácných a ohrožených druhů je jedním z úkolů ekologické výchovy Správy KRNAP, protože právě tyto druhy jsou jedním z předmětů ochrany přírody KRNAP,“ dodal ředitel.

Trasa Vřetenovčí Hravé naučné stezky: https://mapy.cz/s/gohefajesa

Na každé zastávce je dřevěná informační tabule a také jednoduchý tematický herní prvek (hra, hádanka nebo kvíz), který přiblíží vřetenovku i laikům. Na poslední zastávce je 100x zvětšená vřetenovka, se kterou se děti mohou vyfotografovat a snímek sdílet s kamarády.

Některé herní prvky vyžadují spolupráci rodičů a dětí

Vřetenovčí Hravá naučná stezka vede po zeleně značené turistické cestě po hřebeni mezi Janskými Lázněmi a Svobodou nad Úpou nedaleko penzionu Duncan. Měří necelý kilometr a je sjízdná i pro kočárky.

Čtěte také

Nabízí pohyb, pobavení a poučení pro rodiny s dětmi v místech, kde není horská příroda extrémně ohrožená návštěvností.

„Ukazujeme návštěvníkům, že Krkonoše nejsou jen tundra na hřebenech, ale mohou strávit příjemné chvíle s rodinou i v nižších částech hor,“ doplnil Robin Böhnisch.

„Do začátku letní sezóny přibydou podobné Hravé stezky například na vrcholu Černé hory, Hnědém vrchu a Pláni nad Špindlerovým Mlýnem“, dodal vedoucí pracoviště ekologické výchovy Správy KRNAP Michal Skalka.

autor: baj | zdroj: Správa Krkonošského národního parku
Spustit audio

Související