Ocenění pro devět osobností za podíl na rozvoji Krkonoš. Je mezi nimi i redaktorka Eliška Pilařová

21. duben 2019 11:08

Devět osobností získalo ocenění ředitele Správy Krkonošského národního parku za přínos na rozvoji Krkonoš. Cenu získal například historik František Jirásko, strážce parku Alfréd Pucher nebo horský záchranář Přemysl Kovářík. 

Ocenění převzala i dlouholetá reportérka Českého rozhlasu Eliška Pilařová.
„My jsme novináři a to je profese, která dělá každý den něco jiného. A já jsem za těch 20 let měla šanci naučit se alespoň trochu něco pořádně. Chodila jsem po horách a poznala jsem spoustu skvělých lidí. Takže samozřejmě, když potom došlo na rozhlas, tak jsem měla kam sáhnout a kam jít."

Krkonošské poudačky - nářečí jako řemen. Přiďte pobejt!

Vybavení malebné roubenky

Toto krásné krkonošské pozvání jsme si dovolili vypůjčit k našemu kvízu. Co je vlastně nářečí? Je to nespisovný jazykový útvar užívaný pouze mluvčími z určité geografické oblasti. Nářečí v češtině vznikala přibližně od 12. století jako důsledek izolace jednotlivých oblastí a osob v nich žijících. 

Protože Eliška získala spoustu zkušeností právě v Krkonošském národním parku, kde začala pracovat v jediném vlastivědném časopise, který přežil období normalizace.
„Seděla jsem přímo vedle přírodovědců, historiků, báječných lidí. A ti mne naučili, že se dá při zachování odbornosti mluvit k lidem srozumitelně."

„Pro mne paní Pilařová představuje neuvěřitelného profesionála, který se právě pohybuje v krkonošském prostředí. Eliška je člověk s obrovským odborným vhledem do práce ochránců přírody tady v Krkonoších," vysvětluje ředitel národního parku Robin Böhnisch důvod, čím si Eliška Pilařová ocenění zasloužila.

„Zaznamenala celou řadu příběhů krkonošských rodáků a obyvatel. A má také nádhernou češtinu," doplňuje Robin Böhnisch.

Při v pořadí devátém předávání Cen ředitele Správy KRNAP se laureáty stalo devět význačných osobností, které přispěly k rozvoji Krkonoš a povědomí o našich horách. Jsou jimi historik František Jirásko, strážce KRNAP Alfréd Pucher, přírodovědec Petr Miles (in memoriam), sběratel a historik Antonín Tichý, dokumentátorka Irena Bělochová, člen Horské služby Krkonoše Přemysl Kovářík, hospodář Martin Maček (in memoriam), historik Jan Luštinec a publicistka Eliška Pilařová.

Premiéru měla cena veřejnosti, tu získal in memoriam Martin Maček, krkonošský hospodář. Tato cena se setkala u veřejnosti s velkým ohlasem, proto bude udělováno pravidelně.

Smyslem tohoto ocenění je vyzdvihnout lidi, kteří svým životem a prací znamenají či znamenali přínos pro Krkonoše.

Laureáti Ceny ředitele Správy KRNAP za rok 2018

„Při mém loňském prvním předávání Cen ředitele Správy KRNAP jsem si uvědomil, že je škoda každý rok vybrat jen pěl laureátů, když osobností, které by si toto ocenění zasloužily, je mnohem více. Letos se nám sešly kvalitní nominace, tak jsme se s ostatními členy Výboru rozhodli ocenit dokonce devět osobností," říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Politika vás naučí trpělivosti. A to je věc, se kterou musíte nahlížet i na přírodu a její vývoj

Robin Böhnisch ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Robin Böhnisch se oficialně ujal vedení krkonošského národního parku. Na pozici ředitele vystřídal Jana Hřebačku, který skončil na vlastní žádost. Proč se do výběrového řízení přihlásil a jaké změny plánuje? Dobré vztahy Správy národního parku a obcí jsou pro mne prioritou, říká. 

Nominace laureátů Ceny ředitele Správy KRNAP posílala v hojných počtech veřejnost. V letošním roce Výbor vybíral ze tří desítek návrhů.

Laureáti, respektive jejich zástupci, převzali z rukou ředitele Správy KRNAP Robina Böhnische ceny v podobě Krakonoše. Ty vyrobil jako drátěné plastiky Ladislav Šlechta z Harrachova technikou smyček. Předlohou mu bylo nejstarší vyobrazení Krakonoše tak, jak jej známe z Hellwigovy mapy Slezska z roku 1561. K výrobě jedné sošky bylo zapotřebí přibližně 30 metrů železného taženého žíhaného drátu, který musí být pro potřeby pletení tvárný a měkký. Výroba jednoho Krakonoše zabrala více než 30 hodin.

Spustit audio

Související