Údolím Hartského potoka - tak se jmenuje nová naučná stezka ve Dvoře Králové nad Labem

28. září 2019 09:46

Ve Dvoře Králové nad Labem je nová naučná stezka. Zájem o její návštěvu je veliký, v den jejího otevření se po ní přišlo projít na 400 místních dětí. Stezka je dlouhá přibližně dva kilometry a stála 600 tisíc korun. Spolu s jednatelem městských lesů Petrem Kupským se po ní prošla i reportérka Jana Házová.

Doslova davy dětí zavítaly na nově otevřenou lesní naučnou stezku Údolím Hartského potoka. Kudy přesně vede?

Čtěte také

„Stezka vede kolem areálu nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem, potom se stáčí k Hartskému potoku a končí zase u nemocnice. Je na ní celkem 25 naučných tabulí. Na těch se všichni zájemci dozví, jak se mají chovat v lese, co kolem sebe najdou a co zde kolem nás roste za stromy," vysvětluje Petr Kupský.

A hned ještě doplňuje: „Máme vytvořenu i mobilní aplikaci. Pokud si ji stáhnete, tak uslyšíte i zpívající ptáky. A můžete si i něco nakreslit. Je tam taková frotáž, a můžete si to odnést domů."

Je tu tedy spousta naučných cedulí. U jedné stojí Zuzana Havrdová, dobrovolnice z deváté třídy Základní školy Schulzovy sady. Co dětem ukazuje?
„Jak se mají v lese chovat a jak to v přírodě funguje."

Údolím Hartského potoka - tak se jmenuje nová naučná stezka ve Dvoře Králové nad Labem

Václav Lokvenc, zaměstnanec státního podniku Lesy České republiky, také stál u vzniku této zajímavé naučné stezky. Drží v ruce zalisované fotografie.
„Ty jsme ještě nestihli nainstalovat. Chceme je tady vystavit, aby lidé, jak budou chodit, viděli jak minulost, tak přítomnost."

Nová naučná stezka Údolím Hartského potoka bude pro zájemce o přírodu ve Dvoře Králové nad Labem přístupná celý rok.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související