Při cestě za historií sklářů v Orlických horách se můžete projít naučnou stezkou. Kudy vede?

3. srpen 2019 10:49

S Kačenkou po stopách sklářů - tak se jmenuje naučná stezka, která provede zájemce o historii tohoto řemesla po trase z Deštného až do Orlického Záhoří. Skláři patří k této oblasti stejně pevně jako divoká příroda. Na této stezce se obojí spojí do jednoho celku. 

Co se turisté na naučné stezce dozví a kudy vede? O to se na jedné ze zastávek zajímala u pracovnice infocentra Evy Fabiánové reportérka Jana Házová.

U skláře nejde o plíce, musí mít skleněné srdce. V Deštném v Orlických horách taví sklo dřevem

Svátků skla - Tavení skla dřevem v areálu muzea v Deštném v Orlických horách

Možná vás to překvapí, ale sklo se dá tavit a vyrábět i v peci, ve které se topí jen dřevem. Právě tato technologie se po staletí využívala i v Orlických horách. No a um českých sklářů si budou tento víkend připomínat v Deštném.

Přicházíme k jedné z cedulí se kterými se můžete na sklářské naučné stezce setkat. A je tu uvedeno číslo 2.

„Je tady dvojka, protože se jedná o druhé stanoviště. První je u muzea v Deštném v Orlických horách. Na ceduli je vždy vpravo dole takové malé čtyřmístné číslo, které si mohou turisté vypsat do tabulky, kterou najdou na letáčku S Kačenkou po stopách sklářů," vysvětluje Eva Fabiánová.

A hned upřesňuje celkový počet zastavení na sklářské stezce: „Najdete tady celkem sedm zastavení. První je u muzea, druhé je u srubu Karolína a třetí místo je Masarykova chata. Z té se potom pokračuje směrem na Orlické Záhoří. Asi kilometr od Masarykovy chaty byla dříve sklárna, říká se tomu tam Na Cikánce. Tam je další zastavení. A pokračuje Lasówka, ta je na polské straně. Konečné zastavení je v Orlickém Záhoří.

Na mapě vypadá trasa poměrně dlouhá. Ujdou ji děti?

„Trasa má celkem 15 kilometrů. Myslím si, že to děti i zvládnou. Ale turisté si mohou pomoci i automobilem. Je možné je objet. A když sesbíráte všech těch sedm čtyřmístných kódů do tabulky, tak se zastavíte v informačním centru v Deštném nebo v Orlickém Záhoří, kde vám bude vydána odměna," usmívá se Eva Fabiánová.

Naučnou stezku o historii tavení skla v Orlických horách si můžete projít po celý rok

Co se všechno na jednotlivých stanovištích stezky zájemci dozví?

„Na každé tabuli jsou zapsány zajímavé informace. Jako například tady na druhém stanovišti historie sklářské huti Karolína. Kdy a kým byla založena a spousta dalších zajímavostí," doplňuje Eva Fabiánová.

Naučnou stezku o historii tavení skla v Orlických horách si mohou návštěvníci projít po celý rok.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související