Antistatické utěrky a spousta acetonu. Skláři čistí model královéhradecké Bílé věže

15. březen 2016

Bílá věž v Hradci Králové se připravuje na hlavní turistickou sezonu, ještě dnes proto bude pro veřejnost uzavřená. Důvodem je čištění skleněného modelu věže, který se nachází uvnitř. Za necelý rok od znovuotevření 72metrové dominanty krajského města je totiž velmi zaprášený.

Unikátní skleněný model Bílé věže je přes tři a půl metru vysoký a váží zhruba jednu tunu. Vyčistit ho dá pořádně zabrat.

„Snažíme se odstranit hlavně nánosy prachu, který se tady za ten rok usadil. Je ho opravdu hodně, nečekali jsme to,“ říká Petr Stehlík z Kolektiv Ateliers Nový Bor, který stál před rokem u vzniku modelu.

Čištění je náročná a titěrná práce. Nejdůležitější jsou při ní antistatické utěrky a pak spousta acetonu. „Aceton nenechává žádné fleky ani šmouhy,“ vysvětluje Petr Stehlík.

Jeho práci pozoruje Lucie Šubrtová z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti. I ona ví, že vyčištění bylo potřeba. „Návštěvníci si všimli, že na střeše modelu byly nečistoty a nebylo to úplně hezké,“ potvrzuje.

A doufá, že v dalších letech podobnou péči model potřebovat nebude. „Věřím, že poté, co bude model vyčištěn a správně utěsněn, by mohl vydržet třeba i pět let čistý.“



Přípravy na začátek hlavní sezony ale na Bílé věži dnes nekončí. Od 1. dubna bude nainstalovaný nový prohlídkový program.

„Ve znamení připomínkových akcí 1866, zpracovaný na elektronické panely, které jsou po celé věži. V posledních dvou týdnech se bude v některých dnech věž zase zavírat, a to právě z důvodu, že tady bude probíhat zmíněná instalace,“ dodává Lucie Šubrtová.

Od znovuotevření Bílé věže loni na jaře si na ni už našlo cestu přes 40 tisíc lidí.

autoři: ČRo , ova
Spustit audio