U skláře nejde o plíce, musí mít skleněné srdce. V Deštném v Orlických horách taví sklo dřevem

1. srpen 2019

Možná vás to překvapí, ale sklo se dá tavit a vyrábět i v peci, ve které se topí jen dřevem. Právě tato technologie se po staletí využívala i v Orlických horách. No a um českých sklářů si budou tento víkend připomínat v Deštném.

Letos se tam totiž bude od 2. do 4. srpna už po osmadvacáté tavit sklo dřevem a přijít se můžete podívat i vy.

Novoborští skláři tam budou foukat a tvarovat sklo a k vidění budou i další řemesla spojená s tradiční výrobou skla.

Svátků skla - Tavení skla dřevem v areálu muzea v Deštném v Orlických horách

Pec Magdaléna pod širým nebem se ale už roztápí od středy. U sklářské pece musí být opravdová výheň, ve výsledku by se teplota měla pohybovat kolem 1 250, až ke 1 300 stupňů Celsia, kdy se sklo taví.

A právě od pece Magdaléna v pátek 2. srpna 2019 dopoledne od 9:00 do 12:00 hodin vysílal přímý přenos Český rozhlas Hradec Králové.

Od mikrofonu se na vás těší Lada Klokočníková a Zdeněk Novák. 

Svátků skla - Tavení skla dřevem v areálu muzea v Deštném v Orlických horách

Samotné tavení pak začíná odpoledne kolem 15 hodiny, foukat se bude i celou sobotu a v neděli dopoledne akci završí dražba výrobků českých sklářů. 

Svátků skla - Tavení skla dřevem v areálu muzea v Deštném v Orlických horách

Orlické hory jsou trošičku takovou Popelkou ve sklářské oblasti, protože tady sklářství skončilo poměrně brzy.

Nejstarší sklárny, které máme v Orlických horách doložené, nejstarší se nachází na polské straně, ale pár metrů od našich hranic, pochází z konce 15. století. Ale tradice zde byla veliká, bylo období, kdy bylo orlickohorské sklo opravdu legendární. 

Čtěte takéSvátky skla

Obec Deštné v Orlických horách a Muzeum zimních sportů, turistiky a řemesel v Deštném v Orlických horách vás srdečně zvou na již XXVIII. ročník Svátků skla - Tavení skla dřevem, které se koná od pátku 2. do neděle 4. srpna 2019 v areálu muzea v Deštném v Orlických horách.

Spustit audio

Související