Placičky z mletého masa na pivě. Nejdůležitější je kvalita výchozího produktu. Není maso jako maso
V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.
Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.
- 500 g mletého vepřového masa
- 50 g slaniny
- 1 houska
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžička mleté papriky
- 1 špetka drceného pepře
- sůl
- 100 g hladké mouky
- 250 ml piva
- olej nebo sádlo na opečení
Při práci s mletým masem je nejdůležitější kvalita výchozího produktu. Zkrátka není maso jako maso. V ideálním případě si dojděte k řezníkovi, vyberte si hezký kus masa a nechte si ho umlít nebo, pokud máte mlýnek, umelte si ho doma sami.
Pokud nechcete zpracovat mleté maso hned, doporučuji zamíchat směs bez vajíčka jen se solí a kořením.
Pak zabalit, aby tam nebyl vzduch a uložit do lednice. Nejlépe - pokud v lednici je - dát do nulové zóny, nebo dozadu ke chladící desce. Doporučuji ho zpracovat do 24 hodin, maximálně do dvou dnů.
Postup:
Housku nakrájíme na menší kousky a namočíme do mléka. Slaninu nakrájíme na malé kostičky.
Mleté maso dáme do větší mísy. Přidáme rozmočenou housku, vejce, nakrájenou slaninu, mletou červenou papriku, pepř, sůl a zahustíme hladkou moukou. Vypracujeme vláčnou masovou směs.
Z připravené hmoty formujeme bochánky. Na pánvi rozpálíme sádlo (nebo olej), vložíme do něj připravené řízky a opečeme je po obou stranách.
Řízky zalijeme pivem a necháme asi 10 -15 minut dusit. Během dušení je obracíme. Hotové řízečky podáváme s bramborovou kaší, zdobíme zeleninou a pažitkou.
Dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky.
Dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.