Játra s chorizem. Skvělé jídlo nezaměnitelné chuti od vás ocení každý, komu se ocitne na talíři
Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.
- kuřecí játra
- chorizo
- 3 šalotky
- 4 stroužky česneku
- smetana ke šlehání
- baby špenát
- petželka
- sůl
- pepř
Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí. Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek.
Játra jsou v naší kuchyni nejznámější v několika tradičních úpravách, zejména dušená, restovaná „na cibulce“, v domácích i průmyslově vyráběných paštikách či obalená a osmažená jako řízek. Lahůdkou jsou játra telecí, krůtí a samozřejmě husí a kachní.
Postup:
V pánvi rozehřejte máslo, až zpění, vsypte šalotku a 1-2 minuty míchejte, aby změkla.
Pak přidejte chorizo a opékejte na středním ohni, aby pustilo trochu tuku, pak vsypte na plátky pokrájený česnek. Pod chorizem zesilte oheň a přidejte kuřecí játra a minutu opékejte. Po chvíli přilijte smetanu, přidejte petrželku a baby špenát, pořádně osolte a opepřete, důkladně prohřejte a nechte krátce dojít v odstavené pánvi.
Podávejte se šťouchanými bramborami.
Dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka