Jemné francouzské palačinky s karamelovým máslem. Velké, tenké, sladké i slané, ale pokaždé výtečné
Ve Francii si můžete koupit palačinky ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti anebo v jedné z mnoha specializovaných restaurací v takzvaných crêperie. Francouzi berou palačinky vážně, není to jen pamlsek. Dokonce by se dalo říct, že Italové mají pizzu a Francouzi palačinky.
Když půjdete do palačinkárny, budete si moc vybrat z celé řady zajímavých variací. Nejdřív se podává slaná varianta „galette“ a pak sladká jako dezert „crêpe“.
Suroviny:
mouka pšeničná hladká 250 gramů, mléko 300 mililitrů, pivo světlé 200 mililitrů, med 70 gramů, vejce 2 kusy, máslo 40 gramů, sůl, cukr vanilkový 7 gramů, rum tmavý
Karamelové máslo:
smetana na šlehání 200 mililitrů, máslo 40 gramů, voda 30 gramů, cukr krupice 100 gramů, sůl 1/2 lžičky
Postup:
Nejprve připravte karamelové máslo: v hrnci smíchejte vodu s cukrem a pomalu směs zahřívejte, dokud nezačne karamelizovat. Když je karamel světle zlatý, přidejte máslo a sůl, promíchejte a přilijte smetanu. Za stálého mícháni směs přiveďte k varu a pak ji stáhněte z plotny. Máslo rychle tuhne, proto je před podáváním lehce nahřejte.
Udělejte palačinky: Metlou nebo mixérem důkladně vymíchejte všechny ingredience a nechte směs alespoň 1 hodinu odpočinout. Rozpalte nepřilnavou pánev, lehce ji vymažte máslem a nalijte na ni malou naběračku těsta. Kroužením ho rozlijte po celé pánvi a pečte asi 2 minuty z každé strany. Hotové palačinky složte na čtvrtiny a zalijte teplým karamelovým máslem.
Stejně jako v pizzerii, ani v crêperie nesmí chybět na jídelním lístku klasiky, ke kterým se následně připojí speciality podniku. Přiobjednat si ke slané variantě můžete také malý hlávkový salát s hořčičnou zálivkou. K pití se tradičně podává, a do drobných hrnečků nalévá, fermentovaný nápoj z jablek cidre.
Související
-
Recepty na zdravé ječné lívance, pohankové palačinky a ovesnou kaši s jablky a tvarohem
Ing. Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit. Zdraví začíná v naší trávící soustavě. Proto má pro vás tři zajímavé recepty. Vyzkoušejte je, určitě nebudete litovat!
-
Celozrnné palačinky s jablečným pyré (od paní Magdy z...
Ingredience: 2 hrnky špaldové jemně mleté mouky, 2 hrnky jemně mleté ječné mouky, 1/2 hrnku pohankové mouky, studená voda dle potřeby (1-1,5 litru), olej, 2 jablka...
-
Palačinky se špenátem
Suroviny: 600 ml mléka, 4 vejce, hladká mouka (cca 450 g), sůl, dušený špenát, 3/4 hrnku mléka, 1 vejce, muškátový oříšek, šunka nebo šunkový salám, olej, kousek má...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.