Vytáhněte pánev! Dnes si společně usmažíme do zlatova křupavé houbové omelety

Omeleta je pokrm, který se vyrábí z rozšlehaných vajec, do kterých lze přidat různé přísady. Směs se rovnoměrně rozlévá na rozpálenou pánev a v průběhu smažení už se nemíchá. Smaží se až do doby, kdy je ztuhlá a dostane zlatou barvu.

Omelety se dají připravovat na nepřeberné množství způsobů. Variantu s podušenými houbami si jistě také zamilujete.

Suroviny:
200 g čerstvých hub, 50 g slaniny, 50 g Nivy, 100 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1,5 dl mléka, lžíce zelené cibulové natě, lžíce nasekané petrželky, pepř, sůl

Postup:
Z mouky, vajec, mléka, soli, vymícháme klasické omeletové těstíčko, to necháme odstát.
Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou slaninu, přidáme plátky hub, osolíme, opepříme, podusíme do měkka, směs necháme vychladnout.
Do omeletového těstíčka vmícháme vychladlé podušené houby, nasekanou nať cibule a petrželku.
Pánev potřeme olejem, zahřejeme, vlijeme těstíčko, usmažíme omelety z obou stran.
Hotové omelety na talíři posypeme nastrouhaným sýrem, po obvodu obložíme zeleninovým salátem, podáváme teplé.

Omeleta by měla být hedvábně jemná, kyprá a lehce vláčná. K tomu, aby taková byla, je vždy potřeba vejce dobře ušlehat a zároveň je péci při nepříliš vysoké teplotě.

Omeleta by měla být hedvábně jemná, kyprá a lehce vláčná (ilustrační foto)
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.