Kotlety se dají upravit na nepřeberně mnoho způsobů. Zkuste je s houbovou omáčkou

Kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná. 

A kotlety s houbovou omáčkou jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.

Suroviny:
4 kotlety, 450 g žampiónů, 2 stroužky česneku, 60 ml kuřecího vývaru, 60 ml bílého vína, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, hrst petrželky,
2 lžíce olivového oleje, čerstvý špenát, šalotka, brambory

Postup:
Na pánvi rozpalte olivový olej a pak na něm asi 2-3 minuty z každé strany opékejte vepřo¬vé kotlety. Ty pak vyndejte z pánve a udržujte v teple.
Do pánve dejte žampióny pokrájené na čtvrtky, dva stroužky česneku pokrájené na tenké plátky a opékejte asi šest minut. Pak přilijte kuřecí vývar, bílé víno, přidejte hořčici. Nakonec vmíchejte pokrájenou petrželku a vraťte zpět kotlety.
Čerstvý špenát propláchneme a necháme okapat. Šalotky oloupeme a nasekáme nahrubo.
Rozehřejeme si pánev. Dáme olivový olej, vsypeme šalotku a orestujeme ji dozlatova. Přidáme špenát a necháme ho na horké pánvi povadnout. Špenát osolíme, opepříme, případně ochutíme česnekem. Špenát již jen krátce orestujeme a je hotovo.
Kotlety na talíři přelijeme houbovou omáčkou.
Jako příloha se hodí opečené brambory. Na dozdobení dáme na talíř lžíci podušeného špenátu.

Kotleta (z francouzského côtelette, tedy „žebírko“, to původem z francouzského côte, resp. latinského costa, tedy „bok“, „žebro“) je plátek masa z boku zvířete poblíž páteře, zpravidla s kostí. Kotleta může být vepřová, telecí, jehněčí, řidčeji hovězí.

Kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso (ilustrační foto)
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.