Kotlety se dají upravit na nepřeberně mnoho způsobů. Zkuste je s houbovou omáčkou
Kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
A kotlety s houbovou omáčkou jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.
Suroviny:
4 kotlety, 450 g žampiónů, 2 stroužky česneku, 60 ml kuřecího vývaru, 60 ml bílého vína, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, hrst petrželky,
2 lžíce olivového oleje, čerstvý špenát, šalotka, brambory
Postup:
Na pánvi rozpalte olivový olej a pak na něm asi 2-3 minuty z každé strany opékejte vepřo¬vé kotlety. Ty pak vyndejte z pánve a udržujte v teple.
Do pánve dejte žampióny pokrájené na čtvrtky, dva stroužky česneku pokrájené na tenké plátky a opékejte asi šest minut. Pak přilijte kuřecí vývar, bílé víno, přidejte hořčici. Nakonec vmíchejte pokrájenou petrželku a vraťte zpět kotlety.
Čerstvý špenát propláchneme a necháme okapat. Šalotky oloupeme a nasekáme nahrubo.
Rozehřejeme si pánev. Dáme olivový olej, vsypeme šalotku a orestujeme ji dozlatova. Přidáme špenát a necháme ho na horké pánvi povadnout. Špenát osolíme, opepříme, případně ochutíme česnekem. Špenát již jen krátce orestujeme a je hotovo.
Kotlety na talíři přelijeme houbovou omáčkou.
Jako příloha se hodí opečené brambory. Na dozdobení dáme na talíř lžíci podušeného špenátu.
Kotleta (z francouzského côtelette, tedy „žebírko“, to původem z francouzského côte, resp. latinského costa, tedy „bok“, „žebro“) je plátek masa z boku zvířete poblíž páteře, zpravidla s kostí. Kotleta může být vepřová, telecí, jehněčí, řidčeji hovězí.
Související
-
Vepřové kotlety na smetaně se žampióny vám budou určitě chutnat. Vyzkoušejte maso s nápadem
Vepřová kotleta je výborné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá recepty, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
-
Vepřové kotlety po francouzsku. Středomořská vůně na vašem stole
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. A tento recept vám navíc nedá ani moc práce.
-
Máta nepatří jen do mojita, ladí i s masem. Kotlety na mátě...
Má svěží vůni, mentolovou chuť a dnes patří mezi oblíbené bylinky v naší kuchyni. Ale nebylo tomu tak vždy. Máta peprná, kterou v kuchyni používali již staří Římané...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.