Za plněné bramborové placičky nedostanete bramborovou medaili, v kuchyni jsou ceněné zlatem
Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Plněné bramborové placičky vám určitě přijdou k chuti. Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.
Mezi základní ingredience české kuchyně patří bezesporu brambory. Dají se z nich dělat nejrůznější pochoutky, jak slané, tak i ty sladké. Obojí jsou chuťově výborná a levná.
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.
Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.
Suroviny:
brambory 750 gramů (vařené oloupané), 200 g kuřecího masa, 2 vejce, 150 g hrubé pšeničné mouky, 2 lžíce krupice, 50 g taveného smetanového sýra, 3 stroužky česneku, pepř černý, sůl, olej, 1 balení mraženého špenátu, cibule, strouhanka, mouka
Postup:
Špenát nechte rozmrazit a přes cedník vymačkejte vodu. Maso nakrájejte na tenké nudličky a cibuli nasekejte nadrobno. Na lžíci oleje osmahněte cibulku, přidejte nudličky masa a prudce osmažte. Přidejte špenát, směs osolte, opepřete a chvíli při střední teplotě míchejte. Potom směs odstavte a nechte vychladnout. Do vychladlé směsi přimíchejte 1 vejce, rozetřený stroužek česneku a podle potřeby strouhanku.
Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přimíchejte k nim krupičku, mouku, sýr, rozetřené 2 stroužky česneku a sůl. Vypracujte hladké těsto. Na pomoučeném vále tvořte stejně velké placičky. Mezi dvě placky vložte trochu špenátové hmoty a okraje dobře přimáčkněte.
Placičky zprudka osmažte na rozpáleném oleji.
Do Evropy brambory přicestovaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.
Do kuchyně se dostaly až v průběhu 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly poptávku po bramborách.
Související
-
Zapečené plněné brambory s mletým masem jsou rychlým obědem nebo večeří
Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Brambory plněné mletým masem vám přijdou k chuti. Jídla z brambor jsou populární u dětí.
-
Bramborové knedlíčky se špenátem, lilkem a slaninou. Ty prostě nemají chybu a nikdy se nepřejí
Dnes se zaměříme trochu víc na brambory, protože ty docela určitě k létu patří. Brambory se na českém stole poprvé objevily před 395 lety.
-
Přes 100 let starý recept na bramborové tašky s jablky od Lilky Schweidlerové ze Dvora Králové
Jak se recept na bramborové tašky s jablky povedl? Recept od Lilky Schweidlerové ze Dvora Králové ohromil redaktory i posluchače Českého rozhlasu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.