Noční oblohu brázdí tzv. „Neandertálská“ kometa. Na jasné obloze ji můžete spatřit i pouhým okem

28. leden 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA) představil plán pro testování raketového motoru na jaderný pohon, který by do budoucna mohl dopravit astronauty na Mars za kratší dobu, než je tomu u dosavadních systémů. Na projektu NASA spolupracuje s výzkumnou agenturou amerického ministerstva obrany DARPA, první testy plánují na rok 2027.

Evropská sonda Juice je připravena na svou osmiletou cestu k Jupiteru, odstartovat má již v dubnu. U největší planety Sluneční soustavy se mj. pokusí zjistit, zda oceány skryté pod povrchem jejích ledových měsíců mají potenciál pro výskyt mimozemského života. Na misi, kterou Evropská kosmická agentura (ESA) zahájila na začátku minulého desetiletí, se podíleli i čeští vědci.

Noční oblohu brázdí Neandertálská kometa a od poloviny ledna ji mohou pozorovat i lidé v Česku. Padající kus ledu si své jméno vysloužil tím, že se ke Slunci a k Zemi přiblížil naposledy asi před 47 500 lety. Češi ji mohou nejlépe pozorovat na přelomu ledna a února. Spatřit ji navíc někteří mohou i pouhým okem.

Čtěte také

Plzeňským vědcům se povedlo vyrobit čerpadlo, které je tak malé, že se vejde i do mikročipů. Funguje bez jakýchkoliv pohyblivých součástek jen s pomocí magnetismu. I díky tomu experti věří, že by mohlo najít uplatnění třeba ve vesmírném průmyslu nebo v medicíně. A to při testování nových léků v takzvaných body-on-chip systémech, které dokážou napodobovat reakce lidského těla.

Egyptologové nedaleko Káhiry odkryli faraonovu hrobku, v níž našli zachovalou mumii, která je možná vůbec nejstarší nalezenou v Egyptě. Mumii starou 4300 let archeologové nalezli na dně patnáctimetrové šachty v nedávno odkryté skupině hrobek z páté a šesté dynastie poblíž stupňovité pyramidy v Sakkáře.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související