Nevyhazujeme, renovujeme. Truhlář Adam Kratochvíl vrací starým kouskům život a rád poradí i vám

27. květen 2024

Nevyhazujeme, renovujeme. O tom je dnešní rozhlasová poradna s Adamem Kratochvílem, zkušeným truhlářem, který rád vrací starým kouskům život. 

Proč je podle vás dobré opravovat staré věci?
Je to o nějaké udržitelnosti, aby se nábytek nedělal stále nový a nový. A starší věci určitě mají v sobě nějakého ducha. Například thonetové židle, které jsou teď zase moderní a hodně se opravují a renovují. Tedy podle mne je to hlavně o nějaké udržitelnosti.

Klasická dřevěná židle se dá zrenovovat za den i s novou povrchovou úpravou. Ale samozřejmě může se objevit něco nečekaného.
Adam Kratochvíl, truhlář

V posledních letech pozorujeme nárůst trendu renovace, je to i proto, že se dříve nábytek vyráběl především z kvalitního dřeva?
Myslím si, že ano. V dnešní moderní době se stále kupují nové a nové věci, z nábytku se stalo spotřební zboží, ale ty starý věci mají v sobě nějaké kouzlo, jak jsem říkal, jsou prostě podle mne hezčí.

Čtěte také

Může se pustit do renovace úplně každý. Co myslíte?
Věřím, že ano. Záleží asi především na chuti nebo aby člověk měl do toho určitý zápal. Aby se mu zkrátka chtělo, to stačí. Zrovna u nábytku si myslím, že se není čeho bát. Pustit se do toho může asi každý. Do toho začátku stačí mít nějaké ruční nářadí a brusku Cidlinu. To je nástroj na odstraňování laku a nějaké staré povrchové úpravy na dřevě.

Pojďme na konkrétní záležitosti. Máme doma starou dřevěnou židli, která je rozviklaná a odřená. Kolik času bychom si měli vyšetřit na její renovaci?
Pokud je to klasická dřevěná židle, tak za den se to dá stihnout i s nějakou novou povrchovou úpravou. Ale samozřejmě může se při té renovaci objevit něco nečekaného, nějaký problém, takže úplně se to časově naplánovat nedá.

A záleží také, co tam je za povrchovou úpravu, kterou bylo to dřevo natřeno. Buď je to nějaká barva, mořidlo nebo lak. A záleží, v jakém stavu ten nátěr aktuálně je. Pokud je už třeba starší a častokrát přetíraný, tak to pak jde lépe odstraňovat.

Čtěte také

Co musíme při takové renovaci zjistit jako první?
Důležité je zjistit v jakém stavu je ta stará povrchová úprava a stanovit si konkrétní cíl jak by to mělo po renovaci vypadat. Pokud není barva příliš popraskaná, tak to stačí třeba jen přebrousit a znovu přetřít. Ale pokud už je nátěr hodně popraskaný, budeme barvit znovu, tak se musí nejprve stará barva odstranit a dřevo nejlépe znovu obrousit nejlépe. Potom teprve natírat.

A když jde o rozviklaný nábytek? Utáhnout nějaký šroubek?
U starého nábytku se šrouby ani nepoužívaly a bylo to sklížené. Pokud je to zapotřebí demontovat a znovu zklížit, tak je určitě dobré si to například nafotit, postup celé demontáže, popsat si i jednotlivé díly, aby se to pak znovu vše vrátilo na stejné a správné místo.

Celou radioporadnu o renovaci starého dřevěného nábytku s truhlářem Adamem Kratochvílem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.