Netradičně čokoládou pokřtí na zámku Hrádek u Nechanic výpravnou knihu o rodu Harrachů. Víte proč?

29. březen 2023

Na hradech a zámcích i v našem kraji vrcholí přípravy na letošní turistickou sezónu, která bude zahájena už o prvním dubnovém víkendu. A to platí i pro zámek Hrádek u Nechanic, což je vlastně takový kousek Anglie na východě Čech. Novinky v bývalém letním sídle Harrachů nám přiblíží Anna Chlumová ze správy zámku.

Těšíte se na zahájení letošní sezóny turistické? Všech 995 oken už je umyto?
Velmi se těšíme, samozřejmě už vypukuje i trošku nervozita, uklízíme poslední části, vysáváme koberce a tento rok budeme mít zahájení opravdu ve velkém stylu, a to pod štítkem roku Harrachů, který právě tento rok v rámci Národního památkového ústavu dominuje.

Čtěte také

Letošní rok patří Harrachům a Harrachové měli Hrádek u Nechanic jako své letní sídlo. Tak na co nás v sobotu 1. dubna pozvete?
Na slavnostní zahájení sezóny na Hrádku u Nechanic. Bude to opravdu jedinečné, protože budete moci na základě jedné vstupenky projít dokonce tři okruhy na zámku. A to naprosto netradičním způsobem, kdy nebudete mít svého průvodce, ale můžete si projít zámek vlastním tempem. První prohlídkový okruh s velikonoční výzdobou, kde budou třeba i kostýmovaní kustodi, takže si budete moci udělat třeba snímek s hraběnkou. Dále bude příležitost vystoupat do patra, kde opravdu netradičně a jedinečně nahlédnete do renovovaných hostinských pokojů. A kdybyste toho ještě neměli málo, tak můžete vystoupat ještě o kousek výše do jedné z našich zámeckých věží a rozhlédnout se po okolí zámku.

Lidé přisuzovali čokoládě až magické vlastnosti. Lékaři ji v 17. století předepisovali například jako lék na epilepsii nebo mor.
Anna Chlumová, správa zámku Hrádek u Nechanic

Ony pokoje v prvním patře jsou renovované, takže byly zavřené?
Je to tak. Minulý rok je návštěvníci nemohli vidět, protože celý rok na nich opravdu dřeme a dostávají úplně novou podobu. V současných dnech se dělá nová podlaha, natahují se tapety. Ty budou v hostinských pokojích látkové. Jsou to naprosto věrné historické kopie, které tam již byly za Harrachů. A dělá se také nová výmalba.

Vy jste dnes s sebou přivezla těžkou kniha. Nová publikace Petra Noska, Adama Rejhy a Jana Luštince se jmenuje Harrachové - vznešenost zavazuje.
Je to nová publikace vydaná právě k příležitosti roku Harrachů. Je v ní 16 kapitol, které provází čtenáře historií rodu Harrachů a vypichují jednotlivé významné osobnosti jak pro český, tak i vídeňský dvůr. Kniha bude také pokřtěná v sobotu na Hrádku. Budete si ji moci zakoupit a nechat si ji podepsat od všech tří autorů, kteří na zámku budou.

Čtěte také

Ovšem vy knihu nepokřtíte šampaňským, jak je to běžné.
Ne, my ji budeme křtít opravdu netradičním způsobem, a to ve stylu roku a rodu Harrachů. Pokřtíme knihu čokoládou. Protože se to možná málo ví, ale Harrachové přivezli jako první čokoládu do českých zemí. První se s ní seznámil jeden z nejslavnějších osobností harrachovského rodu, byl to kardinál Arnošt Vojtěch z Harrachu. Ten se s čokoládou potkal v Římě u svého kamaráda, kolegy, který mu ji podal. Jemu zachutnala natolik, že ji přivezl i do Čech, kde ji začal podávat svým přátelům. Jeho rezidence se stala místem, kde se labužníci opravdu rádi setkávali nad šálkem horké čokolády.

My si dnes čokoládu většinou představíme tabulkovou, takže tenkrát se pila?
Čokoláda se pila horká, a to až do 19. století, kdy byl teprve vynalezen lis na čokoládu a vznikla první tabulková čokoláda. Pila se především s příměsí různého koření, byla hodně hořká, takže si do ní přidávali často cukr, ale i exotické koření, jako třeba vanilku, skořici nebo dokonce pepř.

Čtěte také

Vy jste mi říkala, že tenkrát považovali čokoládu dokonce za lék.
Je to tak. Dokonce jí přisuzovali až skoro magické vlastnosti. Nejenže měla prodlužovat život, tříbit mozek, ale třeba při častém užívání léčit epilepsii nebo mor. Takže až budete potřebovat výmluvu, proč si musíte dát čokoládu, tak vězte, že vás ochrání před morem. Ale ne vždy se setkávala čokoláda s úspěchem. Dostávala se do módy společně s pitím kávy a čaje, což jsou už dnes tři atributy, bez kterých si nedokážeme moderní život představit. A lidé potom přisuzovali čokoládě i přílišné požitkářství, varovali před tím, že může ohřívat krev a měnit se v jed. Asi nejbizarnější příběh se nám dochoval z korespondence jedné francouzské šlechtičny, která psala, že jedna markýza pila čokoládu v těhotenství tak často, až se jí narodilo černé dítě.

Státní zámek Hrádek u Nechanic, to je kousek Anglie ve východních Čechách
Současná zámecká expozice je ukázkou bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století v původním historickém zařízení (reprezentační místnosti, apartmá hraběte a hraběnky, obrazárna, pokoje pro hosty, zámecká kaple). Státní zámek Hrádek u Nechanic byl v roce 2001 prohlášen Národní kulturní památkou.

Takže čokoláda bude hrát důležitou roli i teď o víkendu. Jaké další akce na Hrádku u Nechanic plánujete?
Můžeme začít Velikonocemi. Jen malinká poznámka, že všechny naše letošní akce budou mít nadstavbu právě k roku Harrachů a budou se věnovat nějakým způsobem tomuto významnému rodu. Velikonoce nám začínají vlastně již tuto neděli, hned po zahájení sezóny. Bude naprosto speciální výstava kraslic od paní Königové. Budeme mít nainstalováno přes 100 kusů kraslic v zámeckých interiérech a samozřejmě se tradičně můžete těšit na prohlídky věnované velikonočním zvykům a tradicím.

Co dalšího vás ještě napadá z té letošní sezóny?
Určitě bych ráda pozvala na naše tradiční akce, jako jsou Zámecké slavnosti, které se budou konat 19. až 20. srpna. A moc si vážíme toho, že tento rok budeme u nás hostit Hradozámeckou noc, která bude vyvrcholením celého roku Harrachů. Můžete se těšit na naprosto unikátní program.

Anna Chlumová ze správy zámku Hrádek u Nechanic byla dnes naším hostem. Děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související