Rok Harrachů. Několik letošních významných výročí dává příležitost tento starobylý rod představit

6. únor 2023 08:25

V Harrachově byl slavnostně zahájen Rok Harrachů. Hosty tamních sklářů byla i celá řada partnerů letošního, už 13. ročníku projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů. 

Čtěte také

Jsou mezi nimi města a obce, muzea i spolky, sportovní a ochranářské organizace z Čech i Moravy, které připravily pro veřejnost celou sérii událostí k působení rodu Harrachů u nás, ale také v Evropě.

Národní památkový ústav netradičně ve sklárně v Harrachově na Jablonecku zahájil 13. ročník projektu Po stopách šlechtických rodů. Ten letošní je věnován rodu Harrachů, kteří patřili mezi nejvýznamnější šlechtické rody, hráli zásadní roli v českých dějinách jako vysocí představitelé státu a církve, ale také jako pokrokoví správci panství.

Cílem projektu je představit starobylý rod

Čtěte také

Letos uplyne několik významných výročí, což dává příležitost tento starobylý rod připomenout. Přesně před 400 lety nastoupil Arnošt Vojtěch z Harrachu na pražský arcibiskupský stolec a zároveň je tomu 400 let od sňatku Isabely Kateřiny z Harrachu s Albrechtem z Valdštejna.

Harrachové byli s českými zeměmi velmi silně spjati a zanechali v naší historii hlubokou stopu. Odkaz osvíceného myšlení a pokrokového hospodaření rodu Harrachů lze najít napříč regiony.

Harrachové byli spojeni se sklářstvím

Sklárna v Harrachově na Jablonecku byla na jilemnickém panství rodu Harrachů založena roku 1712. Loni oslavila 310 let, a je tak dnes nejstarší kontinuálně fungující sklárnou nejen v Česku, ale zřejmě na celém světě.

Čtěte také

Tradice výroby skla v Harrachově je ale podstatně starší než místní sklárna, sklo se zde tavilo už na konci 15. století. Sklárnu v Harrachově na Novém Světě postavil v roce 1712 Elias Müller a ze stejné doby pochází i budova zdejšího sklářského muzea, která byla prvním kamenným stavením v západních Krkonoších.

Podnik dnes stejně jako za Harrachů vyrábí luxusní nápojové a užitkové sklo a také křišťálové lustry, většina produkce míří do zahraničí. Sklárna patří k oblíbeným turistickým cílům v Libereckém kraji, v krizových letech 2008 a 2009 to byla právě turistika, co pomohlo sklářskou výrobu v Harrachově udržet.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související