Slavíme 130. výročí „zavedení lyží do Čech“. Hrabě Harrach je nechal dovézt do krkonošské Jilemnice

26. leden 2022 07:52

Chystáte se na hory? A víte jak dlouho se už v českých zemích jezdí na lyžích? Pojďme se teď vrátit o 130 let zpátky v čase do krkonošské Jilemnice. Hrabě Jan Harrach právě tehdy nechal pro své lesníky dovézt ski. A také je nechal u nás vyrobit.

Čtěte také

Jsme v roce 1892, Jilemnice je zasněžena a tady vzadu za zámkem se odehrávají první krůčky na ski.

„Letos je to 130 let, kdy hrabě Jan Harrach nechal dovézt na jilemnické panství první lyže. Ale to, že je přivezl z Norska do Čech, je jeden z mýtů, říká doktor pedagogických věd doktor Jan Luštinec.

„Hrabě Jan sice navštívil Norsko a v Oslu údajně viděl vystavené lyže a tam se s nimi seznámil. Ale když se vrátil do Čech, tak dal pokyn své lesní správě a ta objednala první dva páry lyží z Rakouska. Jeden byl z Vídně od firmy Thonet, která je velmi slavná dodnes. A druhý od firmy ve středním Rakousku.

Čtěte také

A harrachovská lesní správa potom předala ony dva dovezené páry lyží zdejším řemeslníkům. Ti podle nich vyrobili zdejší lyže za polovic. „Samozřejmě potom se mohly lyže šířit po okolí. Nezapomeňme, že ty lyže z dovozu stály 11 zlatých a 20 krejcarů, což byla obrovská částka na tehdejší dobu.

„Lesní dělníci a měli si jízdu na nich cvičit. A bylo to právě tady v Jilemnici u zámeckého parku, kousek od nás, kde stojíme. Když se rozhlédneme, tak onen zámecký areál je vklíněn do středu města. Takže zvědavci se chodili dívat, koukali, jak se tam pořád válejí ve sněhu ti lesní dělníci. Ale najednou zjistili, že nemusí jen padat, ale dokážou i jezdit.

Čtěte také

„Takže je to velice zaujalo a řekli si, co kdybychom to zkusili také.

Dokonce se začalo uvažovat o tom, jestli ony lyže, které nechal přivést pan hrabě, jsou pro Krkonoše ty nejlepší. Jestli by to třeba neměly být laponské lyže, ty byly přes tři metry dlouhé s obrovskými špičkami.

Nebo jestli by dokonce Krkonoše neměly mít svůj typ lyží. „To se samozřejmě také neprosadilo, takže jsme nakonec zůstali u onoho telemarkského typu, který se potom začal rozvíjet a specifikovat na jízdu a běh. Jak to známe dnes, dodává Jan Luštinec.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související