Nemá to na čele aneb při boji s šikanou nemusíte být sami. Aplikace vám pomůže a poradí, jak dál

27. leden 2022

Kdyby tak měly na čele napsané, co je trápí! Šikanu u dětí často nepoznáte hned. Proto byly vytvořeny webové stránky s názvem Nemá to na čele, aby vám pomohly šikanu mezi žáky na školách odhalit a vyřešit. Najdete tam souhrn informací, test, který vás nasměruje a také kontakty na specialisty.

Preventistka Gabriela Lepková, vedoucí nízkoprahového centra Klídek organizace Prostor Pro, hovoří v naší radioporadně na téma: nová aplikace s názvem Nemá to na čele aneb problematika šikany na českých školách.

Jak si obecně stojíme v této oblasti, jak moc je šikana na českých školách rozšířená? Jaká je aktuální situace?
Dnes se už bohužel se šikanou setkáváme i v předškolním vzdělávání, to znamená v mateřských školkách. Ale stále tohle téma dominuje na druhých stupních základních škol, případně pak v prvních ročnících středních škol.

Naše školství stále dává větší prostor vzdělávací části před výchovnou. Měli bychom se daleko víc zaměřit na prevenci šikany.
Gabriela Lepková, vedoucí nízkoprahového centra Klídek organizace Prostor Pro

Expertní odhady výskytu šikany uvádí zhruba 150 až 300 tisíc dětí, kterých se šikana týká, ročně. Nemusí jít vždy jen o oběti, ale jsou to třeba i svědci šikany nebo přihlížející. Zkrátka všichni, které to nějakým způsobem zasahuje.

Do těchto čísel spadají ale pravděpodobně jen ti, kteří o šikaně už někomu řekli. Takže těch případů může být mnohem víc.
Ano, proto je tam také ono široké rozpětí, které samozřejmě může být ještě mnohem větší. Také hranice mezi nějakým škádlením a šikanou je velmi tenká. Poslední výzkumy uvádějí asi 40 procent škol, které se ročně s tématem šikany potkávají.

Co bývá při řešení šikany největší problém?

Čtěte také

Šikana je určitě velmi citlivé téma. Myslím si, že na začátku je důležité udělat ten první krok a přiznat, že se vůbec něco děje. Tedy ta největší obtíž nastává už vlastně na začátku. Zároveň si myslím, že naše české školství je stále nastaveno k tomu, aby dávalo mnohem větší prostor vzdělávací části.

Pořád je kladen menší důraz na výchovnou část. Kdybychom se víc zaměřovali na prevenci šikany, tak si myslím, že můžeme udělat spoustu kroků dopředu a těmto problémům předejít.

Existuje něco pro děti, kam se mohou třeba anonymně obrátit a poradit se?

Čtěte také

Ve společnosti už je velmi známá, hlavně mezi dětmi, aplikace Nenech to být. Tam se dítě může svěřit anonymně s problémem, že se mu ve škole něco děje. Nemusíte to udělat samotná oběť, můžete to být klidně třeba i jen svědek šikany.

A zároveň téměř na všech školách fungují anonymní krabičky důvěry, kam se dítě může také obrátit. Samozřejmě tam s tou anonymitou můžeme trošku polemizovat, protože to dítě může kdykoliv kdokoliv vidět, že to tam hází. Ale určitě je dobře, že je na školách možnost na nějaký problém poukázat.

Aplikace, kterou dnes představujeme, se jmenuje Nemá to na čele. Ten nápad vznikl právě tady v Hradci Králové.
Ano, stojí za ním naše organizace Prostor Pro. Když jsme koukali na českou scénu a téma řešení šikany, protože máme dlouhodobé zkušenosti ze škol, kde děláme už 12 let preventivní programy v celém, tak jsme se zaměřili na širší okolí dětí. Podle nás jsou klíčoví aktéři této problematiky učitelé a rodiče.

Gabriela Lepková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Někdo, kdo může pomoci s řešením. A na českém trhu nebyla dostupná nějaká komplexní pomoc nebo průvodce řešením šikany, proto jsme vymysleli webovou aplikaci, která je zdarma velmi jednoduše dostupná. Dostanete se do takového průvodce touto problematikou.

Celou radioporadnu s Gabrielou Lepkou o šikaně mezi dětmi a mladistvými si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související