Psychologové se ve školách osvědčili. Pomohou vám s potomky včetně prevence šikany ve třídě

30. září 2019

Žáček odmítá jít do školy. Rady si s ním neví rodiče ani učitelé. Pak se ho ujímá školní psycholog a vede s ním rozhovory. A ukáže se, že v dětské duši je úplně jiný problém.

Čtěte také

Mgr. Eva Čermáková v naší radioporadně na téma: S čím vším vám může pomoci školní psycholog a prevence šikany ve třídě.

„Děti mají nejvíc problémy s chováním, ale na jejich stavu se projevují třeba i hádky rodičů. Mají strach z rozpadu rodiny a dospělí přitom o tom nemají někdy vůbec tušení," říká psycholožka Eva Čermáková.

Vedení radnic, ředitelé škol i rodiče žáků se shodují, že školní psychologové jsou přínosem jak pro žáky, tak pro jejich učitele.

Psychologové jsou pomocníky pedagogů i dětí, ale často také jejich rodin.
Mgr. Eva Čermáková, školní psycholožka

Jistou psychickou poruchou dnes trpí až čtrnáct procent všech dětí, i když ne u každého z nich to znamená, že je "problémové".

Mgr. Eva Čermáková je psycholožka s 11 letou praxí v přímé práci s klienty zejména v penitenciární oblasti a oblasti léčby závislostí.

Čtěte také

Aktuálně působí jako školní psycholog na základní škole, přednáší psychologii na Vyšší odborné škole, obor sociální práce a provozuje soukromou psychoterapeutickou praxi.

Dlouhodobě lektoruje kurzy pro pracovníky pomáhajících profesí. Absolvovala komplexní psychoterapeutický výcvik v PCA přístupu, výcvik v krizové intervenci a další odborné kurzy.

Odborníci na lidské a zejména dětské duše pomáhají školákům ve školách se začleněním do kolektivu, radí jim při problémech s vrstevníky, s učením, ale i v případech problémů v rodině či při výběru budoucího povolání.

Co zaměstnává školní psychology:

1. Problémy s chováním
Ne každé dítě je od přírody natolik disciplinované, aby pochopilo, že musí dávat ve škole pozor.
2. Situace v rodině
Mnohé děti se nedokážou ve škole soustředit, protože jsou stresované situací doma. Pokud se rodiče často hádají, mnohdy nemají tušení o obavách dítěte z rozpadu rodiny.
3. Vztahy mezi kamarády
Nejde ani tak o agresi nebo šikanu. Svou roli hrají i běžné vztahy, do nešťastné nálady dokážou žáka dostat třeba i pomluvy spolužáků.

Celou radioporadnu s Mgr. Evou Čermákovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související