Nejde o špatnou školu když řeší šikanu. Naopak! Chybou je problém strkat pod pokličku, tvrdí Miroslav Bubeník

19. únor 2016

Za šikanu se dá považovat jakákoli překážka, jakákoli komplikace, kterou nám okolí záměrně klade do cesty. Ať je to chování dětí ve škole, nadávky, ponižování, fyzické násilí, domácí násilí, násilí ve škole, v zaměstnání, ve sportu, ve vztahu. Všude se setkáváme s šikanou a záleží jak se tomu budeme bránit anebo se necháme šikanou ovlivnit.

Mgr. Miroslav Bubeník, psycholog a psychoterapeut Dětského krizového centra Nomia v Hradci Králové byl hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové.

Typickou obětí šikany je kdokoli, kdo se šikanou nechá ovlivnit a přistoupí na to, nechat se šikanovat!

Máme specializované psychology, doktory, kteří dávají odborné rady a vysvětlí, že není se čeho bát, vše se dá řešit a hlavně o jakémkoli problému mluvit! Mgr. Miroslav Bubeník, psycholog a psychoterapeut - Dětské krizové centrum Nomia

„Člověk se nebrání, nevymezuje se, nestaví si hranice mezi tím chováním a tím pádem může žít dlouhou dobu v prostředí, které ho trápí a on ho bere za určitou normu. Když přistoupíme na to, že je člověk šikanován i třeba menší mírou, zvykne si na to, tak spolurozhoduje o tom, že bude tou obětí," říká psycholog Mgr. Miroslav Bubeník.

Šikana na školách, proč se včas neřeší?

„Spousta učitelů se bojí o své místo a postavení a tak ve spoustě případů o problémech se šikanou nemluví. Na mnohých školách je tady ten problém řešen spíše pod pokličkou, jako že u nás se to neděje, ale na spoustě škol šikana je. A pro spoustu lidí je hned ta škola špatná, ale je to naopak. Škola není špatná, když na šikanu přijde a ihned ji začne řešit a vyřeší ji. Pak ta škola problém nemá," doplňuje Mgr. Miroslav Bubeník.

Průzkum společnosti SANEP na téma ŠIKANA byl proveden 17.- 19.2.2016. Průzkumu se zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů, 8.917 dotázaných. Průzkum zpracoval analytický tým společnosti SANEP a Oldřich Zajíc.

Mám strach ze šikany, komu to říct?

„Různě po školách máme přednášky, cyklus, kde si povídáme se žáky, za kým jít a nebát se. Máme nově internetovou online poradnu, kde může kdokoli, cokoli říci a my je nasměrujeme, jak se mají zachovat a dá se doporučení jak dál," vysvětluje psycholog Mgr. Miroslav Bubeník, ředitel krizového centra.

Cílem Dětského krizového centra NOMIA v Hradci Králové je svou činností pomoci dětem a rodinám ohroženými patologickými jevy ve společnosti, zejména domácím násilím, týráním svěřené osoby, zanedbáváním, zneužíváním a jinou trestnou činností.

Pomoci dětem a jejich rodinám zvládnout krizovou situaci, poskytnout zklidnění a doprovázení. V následné práci stabilizovat celý rodinný systém a pomoci vytvořit klidné prostředí pro zdárný tělesný a psychický vývoj dítěte.

autor: jou
Spustit audio