Nejčerveněji na „covidové mapě“ v celém Česku teď svítí okres Náchod v Královéhradeckém kraji

12. říjen 2020 08:42

V Královéhradeckém kraji přibylo během soboty přes 20 dalších případů onemocnění koronavirem. Celkem jich podle nedělních statistik je 1545 a soudě podle trendu posledních dní budou dnešní čísla zase o něco vyšší. Situace je podle hygieniků vážná, Náchodsko je podle množství nových nemocných na počet obyvatel dokonce novým nejpostiženějším regionem v republice.

Čtěte také

„Stejně jako v celém kraji, tak i na Náchodsku se jedná o plošný nárůst počtu nemocných. K nákaze dochází v rodinách nebo v pracovních kolektivech. Jsou i případy ve zdravotnických nebo sociálních zařízeních. Jde již o komunitní šíření, je možné se nakazit kdekoliv. A proto je velice důležité dodržovat centrálně nařízená hygienická pravidla," říká mluvčí Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Podle statistik ministerstva zdravotnictví onemocnělo za uplynulý týden v okrese Náchod v přepočtu 558 lidí na 100 tisíc obyvatel, pro srovnání na sousedním Trutnovsku to bylo 170 a na Jičínsku se objevilo 117 nových případů.

Náchodská Oblastní nemocnice zatím situaci zvládá, potvrzuje její ředitel Jan Mach.
„Máme vyčleněno 76 lůžek, z toho 17 je intenzivních. Naplněnost byla zhruba ze dvou třetin. Covid tým se sejde opět v pondělí, aby případně rozhodl o vyčlenění dalších lůžek. Máme připravených 30 standardních lůžek."

Mapa šíření covid-19 k 9. říjnu, zveřejněná Ministerstvem zdravotnictví

V náchodské nemocnici už také dochází k určitým omezením dalších oddělení.
„Ke snížení kapacity už samozřejmě došlo. Zejména na ortopedii, urologii a chirurgii. Máme stop stav přijímání pacientů z vnějšku na naši následnou a dlouhodobou péči."

Čtěte také

Nemocnice i kvůli nedostatku personálu požádala hejtmana o vyslání mediků a na výpomoc využije i pedagogy a studenty náchodské střední zdravotnické evangelické školy.

Starosta Jan Birke z ČSSD ve svém prohlášení požádal obyvatele, aby nosili roušky třeba i nad rámec vládních nařízení a omezili kontakty na nezbytné minimum.

A počítá s tím, že radnice se do řešení situace bude i dál aktivně zapojovat.
„Město Náchod je připraveno zásadně škrtnout i některé zbytné výdaje v rámci rozpočtu a udělat něco, že třeba ten, kdo nemá finance na základní potřeby, tak jsme v nouzovém stravu a jsme připraveni pomoci. Ať už ostatním místům, které spadají pod Náchod, nebo samozřejmě organizacím. Tedy bavíme se o nemocnici, sociálních službách nebo možná o středních školách."

Podle starosty bude o situaci dnes jednat i bezpečnostní rada města.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související