Některé nemocnice navyšují počet lůžek pro pacienty s koronavirem. Platí to třeba pro Náchod

6. říjen 2020 09:27

V nemocnicích v kraji aktuálně leží desítky pacientů s koronavirem. Jejich počet postupně roste a některé nemocnice proto počet lůžek navyšují. Platí to třeba pro Náchod, kde tamní zdravotnické zařízení v posledních dnech výrazně navýšilo kapacitu lůžek pro covid pozitivní pacienty. Aktuálně jich má 57, nově například pro lidi s koronavirem vyčlenila celé parto budovy rehabilitace.

Čtěte také

Budova rehabilitace náchodské nemocnice, dělníci dokončují poslední úpravy. Celé patro se v posledních dnech výrazně proměnilo.

"Tady to rehabilitační pracovníci skoro nepoznávají. Tak moc se to změnilo," říká zdravotní sestra Andrea Matysková.

Lůžka se objevila i tam, kde původně nebyla.
"Tak tohle je tělocvična, ale teď tu máme připravena dvě lůžka. Vedle je společenská místnost a také tam jsou dvě lůžka."

Před víkendem tady měli místo pro sedm pacientů s koronavirem, teď se kapacita zvýšila na dvacet.

"Prostě je vše přestavěno a přizpůsobeno našim potřebám a hygienickému režimu," dodává Renata Klimešová, vrchní sestra nově vzniklého oddělení.

Je určené pro covid pozitivní pacienty s lehčím průběhem. A právě ty do nově upravených prostor postupně převezli.

Čtěte také

Celkem má Náchod k dispozici 47 lůžek pro lidi s koronavirem, dalších deset je v Rychnově nad Kněžnou, tedy v nemocnici, která pod tu náchodskou patří. Kapacita je zaplněna ani ne polovina z nich.

"Pětatřicet zvládneme se současným personálem. A pak je to otázka spolupráce s externím personálem. Ideální by bylo, kdyby vládní nařízení dalo opět možnost hejtmanům povolávat mediky," říká ředitel náchodské nemocnice Jan Mach.

Podle něj bude hospitalizovaných minimálně ještě v příštích zhruba dvou týdnech přibývat.

Spustit audio

Související