Bohoslužby v kostelech znovu jen po rezervaci místa a navíc bez zpěvu

9. říjen 2020 09:16

Vládní opatření proti šíření koronaviru znovu ovlivňují mimo jiné i věřící. Počet lidí při bohoslužbách je zatím omezený na sto a od pondělí ještě klesne. Jsou tak potřeba rezervace. Faráři i návštěvníci kostelů si navíc musí zvykat na zákaz zpěvu. Toho jsou přitom především víkendové bohoslužby plné. 

Čtěte také

Pravidelná bohoslužba v kostele sv. Jakuba v Červeném Kostelci. První, na kterou farnost po zpřísnění epidemiologických opatření znovu zavedla systém rezervací.

„Teď zbylo už jen pár míst. A ty další dny už jsou téměř všechny obsazené,“ vysvětluje farář Miloslav Brhel.

Na některé jeho mše chodilo i sedm stovek věřících, a aby uspokojil alespoň většinu z nich, v některých dnech počet bohoslužeb rozšířil.
„Přidávali jsme v neděli dvě bohoslužby v 11 a v 18 hodin. A navíc jsme ještě přidali jednu v sobotu večer.“

Na rezervace už si lidé zvykli při první vlně na jaře, novinkou je ale pro věřící zákaz zpěvu. Ten je přitom důležitou součástí většiny bohoslužeb.
„Některé texty jsou přímo psány proto, aby byly zpívány. Nejsou tedy určeny pro čtení. Je to podobné, jako kdybychom chtěli recitovat známé písně.“

Čtěte také

Farář Brhel tak bohoslužby kvůli zákazu zpěvu musel upravit. Některé popěvky vynechal, jiné texty se nově pouze recitují.

Některým věřícím změna tolik nevadí, třeba Jiřímu Kábrtovi ale absence zpěvu chybí. I proto, že 52 let zpíval v chrámovém sboru.
„Liturgický zpěv zkrátka ke mši patří. Každá sloka, která navazuje na liturgii, má své opodstatnění. Tak si myslím, že ten zpěv velice chybí.“

Od pondělí se navíc počet účastníků bohoslužeb snižuje na deset a drtivá většina věřících tak bude muset zůstat doma. Třeba tady v Červeném Kostelci ale mají alespoň malou výhodu. Z bohoslužeb totiž farnost nabízí internetové on-line přenosy.

Spustit audio

Související