Během ke zdraví, nemocnice bojují s covidem a Česká lesnická akademie Trutnov. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

V naší radiooporadně vysvětloval profesor Beran, jak posílit imunitní systém a hovořil také o očkování na nadcházející chřipkovou sezónu. Vedou se bouřlivé diskuse o rouškách a dalších opatřeních. Mnoho pozitivních lidí nemá žádné obtíže, laboratoře mají práce nad hlavu. Jaký je racionální pohled na současnou situaci?

„Podívejte se, nemusíte hned běhat maraton. Stačí chodit pět až šest tisíc kroků denně. To vám pohodlně změří chytrý telefon. Sportovní aktivity totiž vedou k lepšímu prokrvení organismu a k tomu, že se prohlubuje dýchání. Moře nemáme, abychom k němu chodili každé ráno inhalovat slaný vzduch, ale běhat rozhodně můžeme," říká Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.

Čtěte také

Jak situaci kolem koronaviru zvládají ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, která patří mezi největší zdravotnická zařízení v celé republice? „Hradecká fakultní nemocnice například spotřebuje během týdne 100 000 jednotlivých ochranných pomůcek. To jsou velká čísla," říká prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., dr. h. c., ředitel FN HK.

A doplňuje: „Když budeme dobře dodržovat ochranná nařízení, tak vše jistě dobře zvládneme. A našemu personálu děkuji za jejich obrovské nasazení. Děláme přesuny a začíná nám personál trošku chybět. Jsme rádi za každého dobrovolníka, každého, který nám přijde pomoci."

Čtěte také

V našem kraji, konkrétně v Trutnově, máme výjimečnou a vynikající školu, mající už v lesnictví neuvěřitelnou 165 letou tradici. K jejím studentům patřil i zakladatel zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem Josef Vágner, který v Trutnově maturoval v roce 1951.

„Je důležité ovládat jazyky. To je jeden z pilířů, který chci na naší škole prosazovat. Studenti by se měli umět ve světě domluvit," říká Ing. Miloš Pochobradský, ředitel České lesnické akademie Trutnov. A dodává: „Nejvyšší lesníci ještě za Rakouska-Uherska, byli většinou Češi. Lesnictví má u nás od dob Marie Terezie obrovskou úroveň. A svět to ví."

autor: baj
Spustit audio

Související