Návštěvnický pas vás provede po 16 chráněných územích. Můžete získat i drobné dárky nebo překvapení

3. červen 2019 10:47

Na 16 míst s chráněnou přírodou mohou turisté vyrazit s novým speciálním návštěvnickým pasem. Malou odměnu získá každý, kdo navštíví nejméně pět z návštěvnických středisek národních parků či Domů přírody chráněných krajinných oblastí, které jsou v pase uvedeny. Na ty, kteří proputují všech 16 území, čeká překvapení. Lidé by se také měli dozvědět víc o tom, jak odborníci o přírodu v Česku pečují.

Není zvěř jako zvěř! Odpadky jako invazivní druhy v přírodě. V Krkonoších jim „vyhlásili válku“

Obalík sušenkovitý - startuje kampaň Není zvěř jako zvěř

V loňském roce navštívilo Krkonošský národní park a jeho ochranné pásmo téměř 3,8 milionu lidí. To je úctyhodné číslo, které dokazuje, že příroda Krkonoš je stále lákavější cílovou destinací. Negativními dopady turistických výletů je ale množství odpadků, které po sobě turisté v parku zanechávají. 

„Chceme lidem ukázat, že péče o přírodu je velmi rozmanitá. Některá území potřebují, aby je člověk ponechal tak, jak jsou, a mohl pozorovat, jak si příroda poradí. Jiná vyžadují péči – třeba bez pravidelného kosení by z luk zmizely orchideje či motýli. To všechno se dozvědí v návštěvnických střediscích národních parků či Domech přírody v chráněných krajinných oblastech. Doufáme, že nově vydaný návštěvnický pas bude tou správnou motivací k jejich návštěvě,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Stále více jsme svědky masového turistického využívání chráněných území, jejich skutečný společenský význam přitom často ustupuje a příroda je redukována na zajímavou kulisu jednorázových zážitků. Návštěvnické pasy naopak pomohou svým držitelům poznávat hlubší souvislosti, různorodost, ale i zranitelnost naší přírody,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko.

Návštěvnický pas pro chráněné krajinné oblasti a národní parky lze získat:
Dům přírody Blaníku v Kondraci, Dům přírody Českého lesa v Klenčí pod Čerchovem, Dům přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova, Dům přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou, Dům přírody Moravského krasu ve Skalním mlýně, Dům přírody Poodří v Bartošovicích, Dům přírody Slavkovského lesa na Kladské, Dům přírody Třeboňska v Třeboni, Informační středisko CHKO Beskydy – Dolní Lomná, Informační středisko CHKO Bílé Karpaty – Veselí nad Moravou, Informační středisko CHKO Blanský les – Holubov, Informační středisko CHKO Český ráj – Bukovina u zámku Hrubá Skála, Informační středisko CHKO Křivoklátsko – Křivoklát, Informační středisko CHKO Litovelské Pomoraví – Šargoun u Litovle, Informační středisko CHKO Moravský kras – Macocha, informační centra Správy Krkonošského národního parku, návštěvnické středisko a informační střediska Správy NP České Švýcarsko, návštěvnické středisko Správy NP Podyjí v Čížově, návštěvnická centra a informační střediska Správy NP a CHKO Šumava.

Návštěvnický pas pro chráněné krajinné oblasti a národní parky byl vytvořen podle osvědčeného amerického vzoru.

Krkonoše proplétá pavučina starých cest. Jana Tesařová napsala knížku pro turisty-fajnšmekry

Detail štětované žlutě značené cesty ze Zrcadlových Bud na Černou horu

Jednu krásnou krkonošskou procházku jsme si nedávno udělali, když jsme si s Jaroslavem Drtinou prohlíželi naše nejvyšší české hory na úchvatných krásných starých pohlednicích. Teď máme před sebou další krkonošské putování, tentokrát po stezkách a cestách, které při svých toulkách objevuje Jana Tesařová z Krkonošského národního parku. A dokonce o tom napsala i knihu.

„Pokud návštěvník získá pět razítek, čeká na něj malá odměna. Ten, komu se podaří navštívit všechny NP a CHKO, může očekávat velkou odměnu či překvapení,“ říká David Grossmann z národního parku Podyjí.

Návštěvnický pas si zájemci mohou vyzvednout v informačních centrech ve všech našich čtyřech národních parcích a ve 12 chráněných krajinných oblastech po celém Česku.

Domy přírody a návštěvnická střediska národních parků nenabízejí pro veřejnost a školy jen expozice, ale také ekovýchovné programy, prezentace regionálních produktů a tradičních řemesel, tematické přednášky, výstavy, projekce či tvůrčí dílny.

Návštěvnický pas vás provede po 16 chráněných územích
autor: baj | zdroj: Správa Krkonošského národního parku
Spustit audio

Související