V Krkonoších 'štětují' chodníky. Jako za starých časů. Letos se opraví 30 kilometrů lesních cest

31. květen 2018 10:10

Dělníci už začali se stavbou kamenného chodníku na staré Bucharově cestě na Horních Mísečkách. Rekonstruovat budou například i chodník přes Úpské řašeliniště nebo cestu od boudy U Bílého Labe k Luční boudě. Turisty proto čekají některá omezení.

Parta osmi dělníků pracuje na staré Bucharově cestě na Horních Mísečkách:

„Cesta je rozšlapaná do stran, je hodně široká, jak si lidé zkracují cestu a šlapou kde se dá. A my z toho děláme chodníček široký metr a 20 centimetrů, který po okolí zaroste a bude už jen krásný kamenný chodník, který bude lépe schůdný," říká dělník František Štábl.

V Krkonoších se opravují cesty technikou 'štětování'. Je pomalá, ale vydrží

03150649.jpeg

Na hřebenech Krkonoš se před letním náporem turistů opravuje řada cest. Některé z nich i tradiční metodou štětování. Tyto krásné kamenné chodníčky návštěvníci nejvyšších českých hor znají třeba z úbočí Sněžky. Vyrobit je ale dnes umí málokdo. Je na to potřeba nejen technologický postup, ale i pořádná síla.

Zatímco vozí spolu s kolegou pomocí malého bagru a pásu velké kameny, ostatní už štětují. Jde o starou technologii, kterou používali na horách naši předci.

„Nejdřív se z velkých kamenů udělá obruba. Pak se z těch menších kamenů dovyplní prostředek. A pak se to těmi úplně nejmenšími kameny vytluče, aby se to roztáhlo a bylo zpevněné," popisuje budování kamenného chodníku Marek Halouzka.

Letní sezóna umožňuje stavební práce a opravy na cestách v Krkonoších

Správa Krkonošského národního parku chce letos opravit celkem 30 a půl kilometru lesních cest a turistických chodníků.

Nejstarší český národní park má narozeniny. 55 let chrání KRNAP ostrov Arktidy ve středu Evropy

Labský důl, perla národního parku

Ve čtvrtek 17. května uplyne 55 let od vyhlášení nejstaršího českého národního parku. 17. května 1963 byla završena snaha generací odborníků a vědeckých institucí o vyhlášení Krkonoš národním parkem. Tenko krok logicky navazoval na vyhlášení Karkonoského Parku Narodowého na polské straně hor o čtyři roky dříve v roce 1959.

„Cesty jsou poničené množstvím návštěvníků. Šest milionů turistů, kteří každým rokem přijíždějí do Krkonoš, to je pochopitelně číslo obrovské. Právě ten sešlap a ochoz se dá říci, že nás donutí do cest investovat velké prostředky," tvrdí Radek Drahný, mluvčí Krkonošského národního parku.

Jednou z nejnáročnějších oprav bude rekonstrukce turistického chodníku v úseku Růžohorky - Sněžka. Oprava cesty po takzvaných 'schodech' bude v některých úsecích trvat několik let.

Spustit audio

Související