Náměstí v České Skalici na Náchodsku letos poprvé ozdobil betlém s postavami v životní velikosti

7. prosinec 2020 08:56

Česká Skalice má nový betlém. Unikátní dílo si mohou všichni prohlédnout přímo na náměstí. Jde o unikátní dílo, které pořídilo město do svého majetku. Chce tím začít novou vánoční tradici.

Figury jsou jako živé. A teď, když fouká vítr, tak se dokonce i maličko třesou. Koukáme na nový betlém na náměstí v České Skalici, kde jsme se sešli s nezávislou místostarostkou Gabrielou Jiránkovou. A okolo nás jsou figury z nichž některé jsou dokonce větší než já.

Čtěte také

„Je to tak. Musím říct, že i pro mne je to zážitek, když projíždím kolem náměstí, tak mám najednou pocit, že je tu spousta lidí. A on je to právě tento hlouček, který tvoří betlém. Je tady celkem 11 figur, plus dvě ovečky a kravička."

„Moc se mi to líbí. Je to opravdu moc hezké, povedlo se jim to. Nejvíc mne zaujal ten výjev uprostřed. Ježíšek, Marie a Josef. A potom také tři kupci nebo-li tři králové. Ale já jim říkám kupci, protože přinášejí dary," říká obyvatelka České Skalice paní Dagmar.

Čtěte také

Kde se vzal betlém na nově opraveném náměstí v České Skalici?

„Betlém pochází z Jaroměře - Josefova. Zakoupili jsme ho od manželů Bauerových, kteří ho měli spoustu let vystavený na své zahradě a byl veřejně přístupný. V loňském roce se manželé rozhodli betlém prodat, tak nám ho nabídli. České Skalice dostala příležitost a možnost ho získat."

Čím je betlém výjimečný?

„Pro Českou Skalici má tento betlém význam i v tom, že tady máme i Babičku. Ono staročešství je zkrátka spojováno s Ratibořicemi, s Muzeem Boženy Němcové v našem městě. Prostě s Boženou Němcovou a Babičkou," dodává Gabriela Jiránková.

Česká Skalice má nový betlém s postavami v životní velikosti

Betlém na českoskalickém náměstí bude pro veřejnost volně přístupný až do 6. ledna příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související