Nakonec jde vždy o to, jak se lidé domluví. Problematika nájemního bydlení s makléřkou Ivou Kufr

27. duben 2023

Naším hostem je Iva Kufr, životní koučka, cvičitelka rekondičních cvičení, ale dnes je tu hlavně jako realitní makléřka. Naším tématem jsou podnájmy, pronájmy a také samozřejmě nájemní smlouvy, protože tam všude mohou číhat na klienty mnohé nástrahy, ať už z jedné nebo z druhé strany. 

Jaká je vůbec současná bytová situace v Hradci Králové? Například ceny nových bytů se pohybovaly v minulých měsících v astronomických částkách.
A pohybují se stále. Nečekejme od trhu, že se vrátí zpátky o desítky procent, ta změna může být, ale bude drobná. A ji sama za sebe nevidím. V této chvíli by mělo dojít k tomu, že půjdou ceny o zhruba 20 až 25 procent dolů. Určitě v rámci prodejů cena klesne.

Věřím, že přijde doba, kdy se nebude v Čechách a na Moravě hodnotit, jestli mám své bydlení, nebo jsem v pronájmu.
Iva Kufr, realitní makléřka

Ale kdo hledá byt, tak se nenechá zaskočit tím, co se inzeruje. Podstatné je daný byt vidět, projít si ho a říct svoje možnosti, protože i člověk na druhé straně řeší nějakou věc a donekonečna to nejde. Můžeme se dívat na různá porovnání a statistiky, ale nakonec až konkrétní krok ukáže.

Čtěte také

Prodávají se vůbec byty, za této situace?
Prodávají se byty, už se to lepší. Protože trh totálně zamrzl, zastavil se, ale už se prodávají, pokud jsou na obou dvou stranách rozumní lidé. Je to o lidech a dohodách, o tom, jak to může fungovat. Ano, spousta prodávajících si řekla, že teď vydělají. Ale už střízliví a vidí, že všechno má svou míru. A tou je i cena pronájmu.

A jaký je zájem o pronájmy v současné době?
Já bych to vzala z jiné strany. Mám na to svoji hypotézu. Věřím, že přijde doba, kdy se nebude v Čechách a na Moravě hodnotit, jestli mám své bydlení, nebo jsem v pronájmu. Když se podíváme směrem na západ, tak tam má zhruba jen pětina obyvatel vlastní nemovitosti a většina lidí žije v nájmu. A z toho vychází i jejich vztahy a vzájemné chování.

Není ostuda bydlet v nájemním bytě, když mám dobrého bytného. Naopak to doporučuji třeba mladým lidem. To je má letitá zkušenost.
Iva Kufr, realitní makléřka

Nakonec jde o to, jak se lidé domluví. Nájemní byty byly a budou, já si myslím, že jich bude přibývat a není ostuda bydlet v nájemním bytě, když mám dobrého bytného. Naopak to doporučuji třeba mladým lidem. A to je má letitá zkušenost, opravdu letitá, protože jsem si uvědomila, že první byt jsem pronajala už v roce 1982, ještě za socialismu.

Čtěte také

Řekla bych, zkuste nejdříve pronájem a pak si kupujte. Líbí se mi způsob, že jdu do pronájmu, vím, kolik mohu investovat a v podstatě ve výši investice onoho nájmu si pak mohu kupovat nový byt. Protože vím, že to zvládnu a můžu žít. Ne, že se vydám ze všech peněz a pak přemýšlím, jestli si koupím nebo nekoupím rohlík, nebo půjdu k mamce na oběd.

Tedy co se týče mého stanoviska k nájmům, nájemních bytů je pořád dost a bude jich vždy dost. Je i spousta bytů, které se nepronajímají, protože majitelé mají třeba špatné zkušenosti a nebo vyčkávají. Těch bytů je hodně, a když se hledá a je jasná vize, co chci a jak chci bydlet, tak určitě najdete.

Pojďme rozlišit krátce pojmy nájem, podnájem a pronájem.
Pokud si hledáte bydlení, tak je potřeba vědět, jestli byt, do kterého jedete, je v osobním vlastnictví nebo je družstevní.

Čtěte také

Osobní byt se najímá, ale pokud je to družstevní byt, tak majitel je družstevník a už on sám je vlastně v nájmu. Nemůže udělat druhý nájem, tedy tam je potřeba pohlídat, že je smlouva je podnájemní.

A hlavně družstvo musí majiteli odsouhlasit člověka, který do toho bytu jde. To je důležitá věc. A pak je potřeba se vždy podívat do stanov družstva, jak dům funguje. Každé družstvo nebo společenství vlastníků má nějaká svá pravidla a nemůžeme říct, to je vždy stejné.

Je důležité si to přečíst, abych věděl, jestli do toho společenství lidí zapadnu. Musím dodržovat ta pravidla, protože jejich porušení může být důvodem pro ukončení nájemní smlouvy. Když nebudu dodržovat pravidla, které komunita v tom domě má stanovena.

Celou nájemní radioporadnu s Ivou Kufr si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související