Náchodská nemocnice žádá veřejnost o pletené ponožky. Mají zahřát pacienty například při převozech

24. únor 2021 10:11

Oblastní nemocnice v Náchodě žádá veřejnost o pletené ponožky. S množstvím převozů pacientů je to právě tato zdánlivá drobnost, které se často nemocným nedostává. Po jarní vlně solidarity a ochoty lidí nosit do zařízení ručně šité roušky teď přišla tato nová výzva. 

„Není vám zima? Nezebou vás nohy?"
Sestřičky náchodské nemocnice připravují jednoho z pacientů na převoz z pokoje do jiné části nemocnice. Na sobě má župan, přezůvky, ale chybí mu na nohou teplé ponožky.

Čtěte také

A právě těch se podle hlavní sestry Markéty Vyhnanovské pacientům často nedostává.
„Nemocnice má jakýsi záložní šatník, ze kterého jsme schopni poskytnout pacientům náhradní oblečení. Ale to, čeho se nám právě nedostává, to jsou ponožky."

Zdravotníci v současné době musí řešit větší množství transportů pacientů než v předchozích letech a teplé ponožky jsou pro jejich zahřátí velmi důležité. Kvůli nedostatku ponožek se nemocnice rozhodla oslovit s prosbou o upletení veřejnost.

Potvrzuje to zdravotní ombudsmanka nemocnice Renata Dušková.
„Víceméně jsme se domluvili, pojďme zkusit oslovit šikovné ženy, jestli by byly ochotné. Pokud by každá upletla jeden pár ponožek, nemusí to být vůbec žádné velké množství, tak věříme, že pro onu aktuální potřebnost to zvládneme."

Náchodská nemocnice žádá veřejnost o pletené ponožky pro pacienty (ilustrační foto)

Krátce po zveřejnění výzvy začali dobrovolníci nosit první páry ponožek. Během několika dnů se jich tam sešly desítky.
„Přes víkend jsme dostali plnou tašku krásně napletených, různě barevných ponožek nejrůznějších velikostí."

Čtěte také

Do výzvy se zapojili také studenti Střední odborné školy sociální a zdravotnické v Náchodě. Motivací byla pro ředitele Davida Hanuše osobní zkušenost.
„Když si vzpomínám sám na sebe, když jsem prodělával covid, tak vím, že mne strašně zábly nohy. A když teď lidé mají tuto potřebu, tak mi přijde neuvěřitelné, a přijde mi ten nápad také dobrý. Že se veřejnost dozvídá katastrofální scénáře z nemocnice, o nemocných, o umírajících. A tady přichází nápad, kdy mají ponožky zahřát pacientům nohy. A veřejnost může zahřát u srdce, že může nemocnici nějakým způsobem pomoct."

Potřebné jsou ponožky všech velikostí od dětských až po pánské.

První, které se do nemocnice dostanou, ale podle Markéty Vyhnanovské půjdou primárně na dvě oddělení.
„Ponožky půjdou jednak na covidová oddělení, kde poslouží právě při překladech pacientů. Ale využijeme je také na odděleních lůžek následné péče pro naše hospitalizované seniory."

Dobrovolníci mohou ručně pletené ponožky nosit do ambulantního pavilonu nebo zkontaktovat přes email zdravotní ombudsmanku náchodské nemocnice.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související