Město Náchod letos zvyšuje v porovnání s minulým rokem jediný z poplatků. Zdraží jen voda

4. leden 2021 11:48

Obyvatelé Náchoda si letos připlatí za vodu. Ta je proti loňsku dražší o něco přes čtyři procenta. Další běžné poplatky se ale zastupitelé rozhodli nezvyšovat, jeden dokonce zrušili. 

Čtěte také

Zrušený poplatek se týká podnikatelů v cestovním ruchu, Náchod totiž letos nebude vybírat poplatek z pobytu. Doteď byl 20 korun za osobu a den. Město tak přijde o statisíce korun, loni například radnice od ubytovatelů získala 316 tisíc korun.

Na zrušení poplatku se podle mluvčí města Niny Adlof shodli prakticky všichni zastupitelé.
„Shodli se, že s ohledem na současnou situaci a na pandemii, která samozřejmě nejvíc dopadá také na odvětví hotelnictví a ubytovacích služeb, se v roce 2021 tento poplatek v Náchodě vybírat nebude. Zastupitelé to považují za formu toho, jak především podnikatelům v ubytovacích službách pomoci."

Voda je základ života. Vodovodní kohoutek (ilustrační foto)

Stejný jako loni zůstává v Náchodě poplatek za svoz odpadů. Základní sazba je 900 korun, při včasné platbě ale lidé uhradí jen polovinu.

Náchod přitom službu podle Niny Adlof dotuje. Například loni od obyvatel vybral asi 9 milionů korun, skutečné náklady ale byly dvojnásobné.
„I přesto se však zastupitelé rozhodli, že sazba tohoto poplatku zůstane i v roce 2021 beze změny."

Čtěte také

A ve stejné výši zůstává v Náchodě třeba i poplatek ze psů. Lidé v rodinných domech tak stále budou platit 400 korun za rok, obyvatelé bytových domů pak trojnásobek.

Radnice vybrané peníze investuje převážně zpět do záležitostí souvisejících se psy, tak to udělala i loni.
„Vybrali jsme na poplatcích ze psů částku 624 tisíc korun. Z toho se na platbách za odložené psy v útulcích vynaložilo celkem 264 tisíc korun."

Další peníze získané od majitelů psů město zaplatilo za sáčky na exkrementy a nebo úklid města.

Spustit audio

Související