Nachlazení v horkém létě? Klimatizace a teplotní přechody náš krk, ale ani uši a nos nemají rádi

17. srpen 2023

Do radioporadny jsme pozvali MUDr. Jakuba Dršatu z oddělení ORL Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Jako téma jsme zvolili nejčastější ORL onemocnění, která nás mohou potkat v létě, když je velké horko a pak si pustíme v autě nebo v práci klimatizaci, případně jdeme do obchodu, kde to bývá hodně vychlazené. 

Jsou to právě ostré přechody z horka do chladu a obráceně, které nedělají našemu organismu úplně dobře?
Přesně jste udeřila hřebíček na hlavičku. Paradoxně v létě, kdy je největší horko, často přicházejí pacienti s nachlazením. A to je právě z oněch přechodů, z průvanu, kdy třeba i teplý vzduch vane na krk, odebírá teplotu a člověk se může nachladit. Stejně tak různé klimatizace a teplotní přechody náš krk, ale ani uši a nos nemají rádi.

Jakub Dršata ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co tedy patří k nejčastějším letním onemocněním? Rýmy, bolesti v krku, co dalšího?
V létě je sezóna zánětů zvukovodu. Protože jak se potíme, tak se i v tom zvukovodu potíme. Ten se zapaří, má tam velmi tenkou pokožku, která když se zanítí, tak je to velmi bolestivé. A do toho se samozřejmě lidé koupou zdaleka ne vždy v čisté vodě, ať už to jsou rybníky, řeky nebo i moře. Takže léto a zvláště toto horké léto, to je úplná sezóna zánětů zvukovodu.

Léto je sezónou zánětů zvukovodu. Jak se potíme, tak se potíme i ve zvukovodu. Ten se zapaří, a když se zanítí, tak je to velmi bolestivé.
MUDr. Jakub Dršata z oddělení ORL Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Začátkem léta jsem slyšela o tom, že se zase hodně objevovaly angíny.
Angína je bakteriální onemocnění a tyto bakterie jsou tady s námi po celý rok. Ale samozřejmě, když člověk přijde do nějakého prostředí, které ho oslabí, což je právě v tom horkém létě třeba průvan z klimatizace a podobně, tak je náchylnější a může angínu dostat. Čili ano, i v létě se angíny vyskytují.

Čtěte také

Co třeba ledové nápoje a zmrzliny. Slyšela jsme, že právě prudké ochlazení sliznic způsobí, že se na ně lépe nachytají různé viry a bakterie. Je to pravda?
Našim sliznicím nesvědčí prudká změna teploty, ani horko, ani prudké ochlazení. Ale zmrzlina sama o sobě až tolik nebezpečná není, protože není až tak studená a za chvíli ji spolykáme. Čili ten tepelný kontrast není tak velký. Horší jsou chlazené nápoje, ledová tříšť a podobně. Ty lidé polykají po velkých douškách, protože se potřebují rychle ochladit, ale to není pro krk zdravé.

Jsou nějaké zásady používání klimatizace, abychom si neublížili?
Je taková stará dobrá zásada, která zní, všeho s mírou a dobrého pomálu. Čili klimatizaci bychom si neměli dávat o mnoho stupňů méně proti venkovní teplotě, snažit se dát spíš nejvyšší ještě snesitelnou teplotu. Právě proto, aby při příchodu zvenčí, z toho vedra, do klimatizované místnosti, nebo potom naopak, ten tepelný náraz nebyl tak velký.

Celou radioporadnu s MUDr. Jakubem Dršatou o letních ORL problémech si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související