Na podzim se energie přírody stahuje do země. Je to přímo ideální období pro sběr kořenů rostlin
Radioporadna nabízí povídání o bylinkách a jejich významu pro naše zdraví. Se vším vám poradí doktorka farmacie PharmDr. Eliška Vencovská, která se právě bylinkami odborně zabývá.
Čtěte také
Jsme v podzimně zimním období, je vůbec teď ještě v přírodě něco, co se dá sbírat?
Určitě je. Řekla bych ale, že jak se poslední roky mění klima, tak hodně s tradičním bylinkářstvím míchá. Obecně podzim je období, které je vhodné zejména pro sběr kořenů. Tradice našich předků říká, že se na podzim energie přírody stahuje do země. A má to i vědecké podklady, že se opravdu účinné látky koncentrují v kořenech.
Podzim je tedy ideální období třeba pro sběr kořenů pampelišky, která je vhodná při potížích s trávením nebo na podporu jater.
Ale samozřejmě podzim je také velkým období, kdy se sbírají bobuloviny a různé plody přírody. Tam můžeme zařadit šípek nebo hloh. Šípek je skvělý zdroj vitamínu C, hloh je bylinka velice prospěšná na regulaci krevního tlaku.
Čtěte také
Ovšem jak říkám, v dnešní době jsou zvláštní výkyvy počasí, že se dají sbírat na podzim i některé květy. Jen musím podotknout, že většina těch květů začíná kvést už na jaře, když většinou obsahuje největší podíl účinných složek. Na podzim už se množství účinných látek v květech snižuje.
Když nasbíráme květy nebo zelené části bylin, tam si se zpracováním většinou umí lidé poradit. Jak ale zpracovat kořeny?
Kořeny zpracováváme tak, že je opláchneme, pak osušíme, pokud možno rozřízneme na menší části. A potom záleží od typu kořenů. Ale nechávají se na volno sušit skryté před sluncem. Někdo používá přímo sušárny a sušičky, nebo se suší na suchém místě. Kořeny vyžadují samozřejmě delší dobu na usušení, je to ale hodně individuální.
Čtěte také
Jak potom s takovým usušeným kořenem pracovat dál? Jaké je jeho použití?
Sušený kořen se dá opražit. Například kořen pampelišky se dá upražit, namlet a udělá se z něj třeba pampelišková káva. Dokonce jsem narazila i na kavárny, které míchají základní složku kávy právě s pampeliškovou kávou a má to velice zajímavou chuť.
Pampelišková káva v této formě obsahuje velké množství hořčin, které mohou podpořit trávení a mohou pomoci při různých zažívacích potížích. Nebo na podporu jater a podporu tvorby žluči.
Nebo můžeme použít kořen přímo do čaje. Ale zase je potřeba brát v potaz, že kořen je nahořklý. Je tedy zapotřebí jeho množství upravit nebo nakombinovat s dalšími bylinkami tak, aby byl čaj pitelný.
Celou bylinkovou radioporadnu s doktorkou farmacie PharmDr. Eliškou Vencovskou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.
