Myomy a cysty mohou způsobit zdravotní komplikace. Mají vliv na plodnost? Jaké jsou možnosti léčby?

21. únor 2022

Myomy a cysty na vaječnících patří mezi nejčastěji stanovené diagnózy v gynekologických ordinacích, postihují spoustu žen v plodném věku. Oba problémy mohou ženám způsobit řadu zdravotních komplikací. Dobrou zprávou však je, že jak děložní myomy, tak cysty na vaječnících, mají svá řešení.

MUDr. Jiří Štěpán, MBA, vedoucí gynekologického oddělení v centru Sanus v Hradci Králové, hovoří v naší gynekologické poradně.

Myom a cysta patří mezi nejčastější problémy žen?
Je to jedna z častých příčin, proč se k nám pacientky vrací na pravidelné sledování, eventuálně i na nějakou indikaci k operaci.

Myomy se u žen bez menstruací nevyskytují. Ovšem kolem čtyřicítky může mít nějaký malý myom až 80 procent žen.
MUDr. Jiří Štěpán, MBA, vedoucí gynekologického oddělení v centru Sanus

Co je to tedy myon a proč některé ženy trpí i opakovaně a jiné se s ním vůbec nesetkají?
Myomy je ve své podstatě nezhoubný nádor neohrožující život, který vyrůstá z hladké svaloviny a často se týká gynekologických orgánů zejména na děloze.

Čtěte také

Proč některé ženy myomy trpí a jiné nikoliv není úplně přesně objasněno. Je určitá genetická složka, kde vidíme, že se myomy vyskytují častěji v některých rodinách.

Potom jsou tam ještě další drobnější faktory. Například pacientky, které rodí do 30 let, mají daleko menší incidenty těchto myomů. Takže je to ve své podstatě protektivní, tedy ochranná část života.

Souvisí tedy výskyt myomů s věkem?
Myomy se vyskytují až v období, kdy pacientky jsou nějakým způsobem pod vlivem hormonů. To znamená, že u pacientek bez menstruací se nevyskytují. A největší incidence přibývá až kolem čtyřicítky, říká se, že sem tam nějaký malý myom má až 80 procent žen.

Čtěte také

Přijde se na tento problém během normálního preventivního vyšetření?
Na větší myon se přijde, na menší myomy se nemusí přijít, protože jsou to takové uzlíky ve svalovině dělohy, kde to může být jednoduše přehlédnutelné. Drobné myomy většinou nezpůsobují žádné potíže, takže je možné, že se na ně ani nepřijde.

Ovšem ty větší už potom něco způsobují. Na co si ženy nejčastěji stěžují?
Většinou na to přijdeme ultrazvukovým vyšetřením. To dnes patří ke standardům každého gynekologického vyšetření. Většinou pacientky přicházejí s nějakým nepravidelným krvácením, kde dochází k ovlivnění slizniční vrstvy dělohy a s tím pádem potom silně krvácí.

Čtěte také

Další problémy, které mohou větší myomy způsobovat, je útlak v okolí. To znamená vepředu před dělohou útlak močovýho měchýře, vzadu může být tlak vyvinutý na střevo.

Je potřeba odstraňovat myomy v každém případě? Musí to vždy skončit operací?
Jak jsem naznačil, na některé myomky ani nepřijdeme. Jestliže jsou myomy malé a netvoří nějaký tlak, jak dovnitř na sliznici nebo navenek na orgány v okolí, tak je můžeme pouze sledovat. Je vhodné po půl roce dělat ultrazvuky, aby nedocházelo k postupnému zvětšování myomů.

Protože samozřejmě i progrese růstu může znamenat jinou variantu léze, poškození tkáně, která by nemusela být benigní, tedy nezhoubná.

Jiří Štěpán ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou gynekologickou radioporadnu s MUDr. Jiřím Štěpánem, MBA si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související