Nezapomínejme na preventivní zdravotní prohlídky u lékařů. Od ledna se mění některá pravidla

18. leden 2021

Od ledna se mění některé preventivní prohlídky, které lidé absolvují u lékařů. Nově budou praktičtí lékaři lidem ve věku 45 až 61 let doporučovat preventivní oční vyšetření vždy jednou za čtyři roky. Mírně se mění také rozsah prohlídek pro děti.

MUDr. Taťána Rešlová hovoří v naší radioporadně na téma: rakovina děložního čípku, HPV test a novinky v preventivních prohlídkách.

Čtěte také

Změna vyplývá z vyhlášky, kterou připravilo ministerstvo zdravotnictví. Podle gynekologů bude nově ženám v 35 a 45 letech vykonán během prevence HPV test, který by měl lépe odhalit případné změny vedoucí k rakovině děložního hrdla.

Menší, ale podle gynekologů důležitá změna bude platit i pro gynekologické preventivní prohlídky. Součástí každoroční prohlídky je screening karcinomu děložního hrdla, který se dělá stěrem buněk z děložního čípku a jeho vyhodnocením v cytologické laboratoři.

Domácí diagnostický test na HPV pro odhalování rakoviny děložního čípku

Nejčastěji jsou HPV virem infikovány ženy ve věku 20-25 let (téměř 50 %) a ve věku 45-50 let. Až 80 % žen a mužů je během svého života nakažena HPV, většina se HPV nakazí krátce po začátku svého sexuálního života. Ve většině případů je HPV infekce během 12-18 měsíců eliminována imunitním systémem.

Čtěte také

HPV infekce je pohlavně přenosné onemocnění. Existuje ale i možnost přenosu HPV z matky na dítě během porodu. V současné době je nejúčinnější ochranou proti HPV infekcí očkování. Očkovací vakcíny jsou doporučeny ženám a mužům ve věku 10 až 35 let. Dětem mezi 13. až 14. rokem jsou plně hrazeny zdravotní pojišťovnou.

Nově bude ženám ve věku 35 a 45 let dělán i takzvaný HPV DNA test, který by měl být přesnější a bude hrazen pojišťovnami.

„Provedení HPV testu společně s cytologií ve 35 a ve 45 letech umožňuje dlouhodobé vyloučení rizika onemocnění," říká MUDr. Taťána Rešlová.

Blanka Malá a MUDr. Taťána Rešlová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související