Muzeum Náchodska se pustilo do údržby svých objektů. Čekají je výmalby interiérů i opravy střech

7. květen 2020 07:45

Údržbářské práce v těchto dnech provádějí řemeslníci na některých objektech ve správě Muzea Náchodska. Například na rodném domku Aloise Jiráska v Hronově teď pracují tesaři, v roubené škole z 18. století v Polici nad Metují zase malíři interiérů.  

Danyš Fiala právě slezl ze žebříku. Má na sobě části horolezeckého vybavení. Zrovna sestoupil ze střechy Jiráskova domku v Hronově, kde zatlouká šindele.
„Dotlouká se to, protože hřebíky se povytáhly, jak se dělá nová šindel. Potom to musíme očistit vapkou a budeme to znovu natírat. Každé tři roky by měla být střecha natřená."

Čtěte také

Šindelová střecha a práce našich předků. Jak ji jako odborník hodnotí?
„Funkčně je to dobře uděláno. Ovšem je to tedy hodně pracné. Šindele se musí dělat ručně vždy přes zimu. A každý kousek je jiný. Musí to vše zapadat správně do drážek."

Střecha se tedy musí natřít. Naši předkové však neměli různé impregnační přípravky, které používáme my.
„Pokud já vím, tak se to natíralo olejem. My máme barvu na bázi oleje. Takže je to samozřejmě lepší, než to bylo dříve."

Na rodném domku Aloise Jiráska v Hronově teď pracují tesaři

Jdeme se podívat dál, za domkem už na nás čeká správkyně Drahomíra Večeřová.

Čtěte také

Uvnitř je nová elektroinstalace, na střeše řemeslníci. Tohle ale není jediný objekt Muzea Náchodska, který momentálně prochází opravami.
„Ano, je to i vlastní muzeum, ve kterém uklízíme. A je to také klášter, jenž revitalizujeme. I barokní škola v Polici nad Metují. Tam budeme malovat a upravovat expozici školních tříd."

A Drahomíra Večeřová hned doplňuje.
„V první fázi se vrhneme na třídy, které jsou umístěny v přízemí. Do budoucna bychom chtěli pokračovat osvětlením po celé budově. A v poslední etapě bychom chtěli školu natřít i zvenčí. Jak byla původně. Chtěli bychom zachovat zřejmě zelenou barvu okenic a bílé obvodové zdi."

Muzeum Náchodska
patří mezi nejstarší česká muzea. Sídlí ve dvou budovách na hlavním náměstí v Náchodě a vedle nich má k dispozici moderně vybavenou výstavní síň.

Opravy v rodném domku Aloise Jiráska v Hronově i ve staré roubené škole v Polici nad Metují by měly být hotové do konce května.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související