Jiráskův rodný domek v Hronově svítí novým bílým vápnem. A těší se na první návštěvníky

1. květen 2019 10:14

Na rodném domku Aloise Jiráska v Hronově bylo letos na jaře víc práce než v jiných letech. Stavba například podle správkyně Drahomíry Večeřové  dostala nový nátěr za 60 tisíc korun. Co dalšího bylo potřeba udělat do chvíle, než do historické stavby vstoupí první letošní návštěvník, zajímalo reportérku Janu Házovou.

Jiráskův domek svítí do dálky, protože je čerstvě natřený. Ale to jak zvenku, tak i zevnitř. Je celý bílý.

První turistická útulna v Čechách, Jiráskova chata na Dobrošově z roku 1895, projde modernizací

Slavná kulturní památka, Jiráskova chata na Dobrošově na Náchodsku, projde modernizací

Slavná kulturní památka, Jiráskova chata na Dobrošově na Náchodsku, podle vlastníků - kterými jsou Klub českých turistů Náchod a Ústředí Klubu českých turistů - nevyhovuje současným požadavkům turistů. I proto ji čeká modernizace. Přestavba za zhruba 20 milionů korun je nutná, protože jinak si chata nevydělá na provoz a hrozí její uzavření.

„Právě byla dokončena výmalba rodného domku Aloise Jiráska. Jak zvenku, tak uvnitř. Používá se tady klasika, vápno. Bylo ho zapotřebí téměř sto litrů na celý domek. Musí se to takto natírat klasickou metodou, aby byl zachován správný postup podle památkářů," vysvětluje Drahomíra Večeřová.

Interiéry jsou také krásně vybílené. Ale jdeme se podívat za rok, protože tam je černá kuchyně. Ovšem ta je překvapivě také celá bílá.
„Ano. Protože to byla původně pekárna, pekl se tu chleba. A určitě by si nikdo nechtěl koupit chléb ze špinavé kuchyně."

Na rodném domku Aloise Jiráska v Hronově bylo letos na jaře víc práce než v jiných letech

Turistická sezóna začíná, je nádherně vymalováno. A co ještě nového najdou návštěvníci Jiráskova domku v Hronově?
„Dveře a futra byly natřeny takovým vodním napouštědlem proti červotočům. Také se tím zvýraznila kresba dřeva. Malíř - natěrač tady intenzivně pracoval tři týdny. Myslím si, že odvedl kus poctivé práce. Malíři už dnes moc takovouto metodou nechtějí malovat."

Na rodném domku Aloise Jiráska v Hronově bylo letos na jaře víc práce než v jiných letech

Byl to velký problém sehnat někoho, kdo pracuje klasicky s vápnem?
„Byl to velký problém. Poptávali jsme více malířů, ale přihlásil se pouze jeden."

„Nábytek je již na svých místech, doplníme porcelán, hrníčky, ošatky. Dáme na pec a do postelí nové peřiny. Už jen takové drobnosti doděláme," usmívá se Drahomíra Večeřová.

Vše je tedy nachystáno na novou turistickou sezónu. Pro návštěvníky bude rodný domek Aloise Jiráska v Hronově otevřen ve středu 1. května.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související