Divadelníci se sjeli na nejstarší festival amatérského divadla v Evropě - Jiráskův Hronov

6. srpen 2018 11:19

Do Hronova na týden přijíždějí tisíce lidí z celé republiky na 88. ročník festivalu Jiráskův Hronov. Účastní se ho šedesát souborů z České republiky i ze zahraničí. Malé město na Náchodsku od prvního dne žije hlavně divadlem. 

Kromě několika hracích prostorů ožívá kulturou i nově opravený park Aloise Jiráska. A tak se do jeho rodiště vypravíme i my.

Do Hronova se sjíždí příznivci divadla a ochotníci. Znát je to hlavně ve festivalovém informačním centru, kde se o ubytování návštěvníků stará Věra Jirmanová: „O ubytování na Jiráskově Hronově je velký zájem. V letošním roce, vzhledem i k počasí, je možná o něco zvýšený než v jiných letech. Za první den máme ubytováno 89 účastníků, 50 lektorů a ze souborů nám přijelo 20 herců."

A to je samozřejmě jen začátek. Počítají tu až s 300 lidmi.

Divadelníci v Hronově se nebojí na jevišti experimentovat. A tak se pustili do hororu Masky!

Divadelní hra hronovských ochotníků Masky

Premiéra nové hry Masky se v hronovském Jiráskově divadle konala v úterý večer. Představení připravil na míru začínajícím herečkám z hronovské základní školy režisér Rostislav Hejcman. Dívky z osmé třídy za ním přišly s prosbou, že by si chtěly zahrát divadlo. A protože to myslely vážně a byly vytrvalé, přesvědčily ho a začalo hledání vhodného kusu. Nebylo jednoduché najít hru, kde by bylo sedm ženských rolí a chvíli to trvalo, ale podařilo se. 

„O vstupenky je velký zájem, jako každý rok," potvrzuje Dita Poláková, pracovnice informačního centra festivalu.

A doplňuje: „Některá představení máme už dokonce vyprodána. Jedná se o představení, která jsou v hracím prostoru Myšárna. A je to proto, že tam je nejméně míst."

Součástí prvního dne festivalu byla také vernisáž výstavy nositele zlatého odznaku J. K. Tyla za rok 2017.

Slavnostní zahájení festivalu Jiráskův Hronov

„Jmenuji se Pavel Panenka a jsem předsedou komise Zlatého odznaku Josefa Kajetána Tyla. To je ocenění, které vzniklo v roce 2001, kdy se spojilo 7 velkých divadelních svazů ochotníků v republice, aby udělovalo nějaké významné ocenění také ochotníkům, které udělují sami ochotníci, ne jen třeba ministerstvo kultury."

Součástí slavnostního zahájení festivalu bylo také předání jednoho významného ocenění.

„Cenu Pavla Dostála, za přínos českému amatérskému divadlu, letos získává Divadelní spolek Vojan z Libice nad Cidlinou. Gratulujeme."

Slavnostní zahájení festivalu Jiráskův Hronov

Čtěte takéJiráskův Hronov

Dramatik, docent Milan Uhde, je pravidelným návštěvníkem Jiráskova Hronova: „Já jsem soukromník. Takže, výraz obrovské radosti, že ta letošní osmaosmdesátka je nesmírně poctivá. A mohou se ochotníci hlásit ke všemu, co se za těch 88 let s nimi odehrálo. Byli stateční a já jsem šťastný, že mohu každoročně do Jiráskova Hronova přijet."

Festival potrvá v rodišti slavného spisovatele až do soboty 11. srpna.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související