Obyvatele Hronova rozděluje výstavba nového městského úřadu za 50 milionů. Rozhodne referendum?

20. březen 2018 10:20

O stavbě nového městského úřadu v Hronově by mělo rozhodnout místní referendum. Návrh na jeho konání totiž podpořilo víc jak 20 procent oprávněných voličů, tedy dost na to, aby se návrhem na referendum zabývalo zastupitelstvo. Jenže podle vedení města může referendum způsobit velké problémy. Například ten, že úředníci prakticky přijdou o střechu nad hlavnou.

„V tuto chvíli občané jasně dali najevo, co si přejí. Přejí si o tom hlasovat," říká zastupitel za Hnutí ANO Petr Koleta. Podpisy potřebné k vypsání referenda začal s několika dalšími lidmi shánět po únorovém zastupitelstvu, kdy se o stavbě rozhodlo. Podle něj je padesát milionů za nový úřad víc, než se původně plánovalo.

Nelíbí se mu ani to, že si město chce celou potřebnou částku půjčit. „My se tady nebavíme o věcech, které tady budou na rok, nebo na dva. Ale o tom, co tady bude na dalších sto let."

Další problém, na který odpůrci stavby úřadu poukazují, je následný prodej obou domů, ve kterých momentálně úředníci sedí.

Finance (ilustrační foto)

Podle člena přípravného výboru na konání místního referenda Martina Čejchana se vůbec neřešila možnost, že by stávající hlavní budova radnice prošla modernizací. Pak by nebyl důvod stavět úřad nový. „Ta diskuze vůbec neproběhla. A my vlastně vůbec nevíme, kolik by stála oprava městského úřadu. Myslím si, že je to pěkná budova. A byla by naprosto vyhovující na ideálním místě."

Vedení města argumenty protistrany odmítá. Podle starostky Hany Nedvědové z Hnutí Hronovští patrioti se o stavbě mluví několik let, všechny potřebné kroky řádně odsouhlasili zastupitelé - včetně těch, kteří jsou teď proti. Město přitom kvůli tomu může přijít o peníze zaplacené za projektovou dokumentaci a statický posudek.

„Pokud se zastavíme, tak jsme vlastně promrhali téměř dva miliony korun," říká Hana Nedvědová.

03551103.jpeg

O tom, jestli referendum proběhne, rozhodnou zastupitelé v dubnu. Pokud ano a termín konání určí současně s podzimními komunálními volbami, znamená to podle starostky Hany Nedvědové problémy. Například kvůli tomu, že stavba má podle podmínek už vypsaného výběrového řízení začít v červnu.

„My nemůžeme nekonat. Běží výběrové řízení na dodavatele stavby. I výběrové řízení na poskytovatele úvěru," doplňuje Hana Nedvědová.

A dodává, že radnice navíc rozporuje otázky, na které by lidé v referendu měli odpovídat. Mohou prý dostat město do patové situace. „První otázka zní, zda schvalujete výstavbu nového úřadu. Když si na tohle v referendu člověk odpoví, že ne, tak se nebude stavět nový úřad. Ale druhá a třetí otázka je, schvalujete prodej budov, ve kterých teď sídlí městský úřad? A pokud by padla většinová odpověď ano, tak nový úřad stavět nesmíme a budovy ve kterých sídlíme, prodat musíme. Tak já nevím, kde by pal městský úřad sídlil."

Vedení Hronova tak požádalo o posouzení návrhu na konání referenda úředníky Krajského úřadu. Ve středu budou o situaci jednat koaliční zastupitelé.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související