50 milionů si půjčí Hronov na stavbu nového městského úřadu. Ne všem se to ale líbí

21. únor 2018 10:15

Hronov si půjčí padesát milionů korun na stavbu nového městského úřadu. Ten vyroste jen pár desítek metrů od toho stávajícího, na hlavním hronovském náměstí bude navazovat na Jiráskovo divadlo. Opozice stavbu kritizuje, podle některých zastupitelů je zbytečná. 

„Je to vymyšleno tak, aby dole bylo co nejvíc těch provozů, které lidé využívají. Jako třeba kupování odpadů, nebo placení psů," ukazuje Michaela Kajnarová, zodpovědná za investice města Hronov, více než dvacet let rozestavěnou budovu, ze které do konce příštího roku vyroste zázemí pro městské úředníky.

„Vznikne nad námi visutá terasa, která bude tvořit zakončení obřadní síně. To je taková reprezentativní část. A tady do té nedostavěné části se vejdou veškeré naše kanceláře, co se týká provozu" doplňuje Michalea Kajnarová.

Podle starostky Hronova Hany Nedvědové z Hnutí Patrioti jsou obě stávající budovy městského úřadu nevyhovující, nenabízí dostatečný komfort pro obyvatele, chybí i bezbariérový přístup. „Proto jsme se rozhodli, že se vrátíme k původní myšlence z roku 1998, kdy byla realizována výstavba sálu Josef Čapka, u kterého měl být městský úřad."

Hronov si půjčí 50 milionů na stavbu nového městského úřadu

Hronov si na přestavbu půjčí celou potřebnou částku, původně to přitom měla být jen asi třetina.

Situace se prý ale podle Hany Nedvědové změnila. „Jednak vzrostly náklady, protože jsme si řekli, že nechceme stavět úřad nějakém nízkém standardu. Chceme, aby tam byly nové technologie. A teď se k tomu přidala věc, že nemáme volné finanční prostředky v rozpočtu. Protože jsme byli velmi úspěšní s několika projekty."

Mezi ně patří například oprava sportovní haly, při které je spoluúčast města sedm milionů korun.

Hronov si půjčí 50 milionů na stavbu nového městského úřadu

Stavba nového městského úřadu má ale řadu odpůrců - jak mezi obyvateli, tak zastupiteli.

Například podle Karla Járy zvoleného Za rozvoj města je věc uspěchaná a neprojednával ji finanční výbor. „Který by se k takto důležité investici měl vyjádřit. Další věcí je, že se město zadluží 50 miliony na deset let."

Podle Karla Járy je také chyba, že chce město po výstavbě nové budovy prodat domy, ve kterých úředníci momentálně sedí. „Jsou to budovy, které jsou s Hronovem historicky spjaté. A my se jich zbavujeme. A nevíme, jak pak budou ty domy vypadat a jak se k nim kdo bude chovat."

Hronov si půjčí 50 milionů na stavbu nového městského úřadu

Podle starostky Nevdědové jsou ale obavy části zastupitelů zbytečné. Úvěr prý město zvládne splácet bez problémů a není žádný důvod si nechávat přebytečný majetek.

Stavba nového úřadu je prakticky za dveřmi, začít by měla v červnu letošního roku. Do nového by se úředníci měli stěhovat na podzim příštího roku.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související