V Hronově by mohly vzniknout nové sociální byty. Chce je stavět soukromá společnost

7. březen 2018 09:30

Sociální byty jsou určené například pro děti opouštějící dětské domovy nebo bývalé vězně. V Hronově se je chystá stavět soukromá společnost a to s výraznou podporou peněz z Evropské unie. Podle některých zastupitelů přitom dotace mohlo získat samotné město, navíc je prý současná dohoda se soukromým investorem nevýhodná.

„Já to beru jako spekulativní. Protože ti lidé, kteří spolek založili, tak nenesou vůbec žádná rizika," kritizuje zastupitel Hronova Za rozvoj města Karel Jára nedávno uzavřenou dohodu radnice se spolkem Sociální bydlení Hronov. Podle ní město spolku prodá jeden z chátrajících bytových domů, ovšem pouze v případě, že spolek získá na nákup a následnou přestavbu státní dotaci. Pokud ne, dům zůstane městu.

„Rok a půl je ten dům smlouvou rezervovaný a město z toho nemá ani korunu," doplňuje Karel Jára.

Podle něj a několika dalších zastupitelů by přitom sociální byty mohlo budovat s podporou dotace přímo město.

To ale starostka Hana Nedvědová z Hnutí Patrioti odmítá. Hronov má prý bytů dostatek, další nejsou potřeba. „V současné chvíli jsme sociální bydlení pro obyvatele Hronova schopni zajistit."

V Plachého ulici v Plzni vznikly nové sociální byty

Konkrétní zmiňovaný bytový dům je podle starostky Nedvědové dlouhodobě nevyužívaný. Radnice se ho pokoušela posledních deset let neúspěšně prodat - nikdo o něj neměl zájem.

„Moc se tomu nedivím, protože je to hodně starý objekt, vedle kterého není ani metr volného prostoru na zahrádku, pergolu nebo něco podobného," říká Hana Nedvědová.

Podmínky pro vybudování sociálního bydlení jsou na první pohled výhodné. Na nákup nemovitosti je možné získat dotaci až 85 procent, na následnou rekonstrukci dokonce až 95 procent. Ani tak ale není jisté, jestli ve zmiňovaném domě dvanáct nových sociálních bytů skutečně vznikne.

Sociální byty Poschla Vsetín

Původně totiž spolek Sociální bydlení Hronov počítal s tím, že bude doba udržitelnosti dotace pět let, pak by se byty mohly proměnit na klasické - s komerčním pronájmem.

To se ale podle člena výboru Vladimíra Valenty změnilo a byty musí jako sociální sloužit dvacet let. „My teď víme, že ta udržitelnost je 20 let. A jaké jsou další podmínky, na to se čeká, až se vypíše dotace."

O dalším postupu spolku, a tím i osudu bytového domu, tak prý rozhodne především to, jak velká bude maximální částka, kterou by spolek na případnou přestavbu mohl získat.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související